ГоловнаПолітика

Рада дозволила додаткову мобілізацію (оновлено)

Передусім призовуть резервістів, які мають армійський досвід

Рада дозволила додаткову мобілізацію (оновлено)
Фото: Макс Левин

Верховна Рада схвалила указ Президента Петра Порошенка про оголошення часткової мобілізації у Збройні сили України.

За законопроект №4320 за основу і в цілому проголосували 232 депутати за мінімально необхідних 226. Хто і як голосував, можна подивитися тут.

Напередодні Порошенко видав відповідний указ, який ВР мусила затвердити протягом 2 днів.

На думку Президента, нова часткова мобілізація необхідна у зв'язку з поширенням тероризму на території України, концентрацією військ Російської Федерації поблизу державного кордону України і, відповідно, із загрозою нападу.

Мобілізація триватиме 45 днів на території всіх регіонів України, крім окупованих Росією.

Указ набув чинності з моменту схвалення Верховною Радою.

Документ подано згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада затвердила указ про часткову мобілізацію, яка мусила пройти протягом 45 днів. На початку травня була оголошена ще одна мобілізація строком 45 днів. Оскільки антитерористична операція триває, зараз оголошено додаткову мобілізацію.

У разі часткової мобілізації йдеться про резервістів "першої черги", які мають армійський досвід і необхідну нині військову спеціалізацію. 18-річних, а також людей без армійського досвіду призовуть останніми.

Військовозобов'язані, яким надійшла повістка з військового комісаріату про прибуття для призову на збори, зобов'язані прибути в пункт протягом терміну, зазначеного в повістці. За призовником зберігається місце роботи, посада і середня заробітна плата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності.

Усім, хто перебуває на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації заборонено змінювати місце проживання без дозволу посадової особи. За неявку у військкомат за повісткою тим, хто ухиляється, загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн; за порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн; за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка - штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову у зв'язку з мобілізацією у ст. 336 Кримінального кодексу України прописано відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Військовозобов'язаних повідомляють про мобілізацію виключно шляхом вручення повісток.

Під час мобілізації призову не підлягають військовослужбовці, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців; чоловіки, на утриманні яких перебувають п'ятеро і більше дітей до 16 років; жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років; зайняті постійним доглядом за особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд; народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram