ГоловнаПолітика

Командувач ВМС допустив наступ Росії з Криму

Сигналом до повномасштабної конфронтації РФ буде початок відновлення Північно-Кримського каналу.

Командувач ВМС допустив наступ Росії з Криму
Командующий ВМС Алексей Неижпапа
Фото: Думская

Війська Російської Федерації спробують прорватися з окупованого Криму в Херсонську область, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра у Північно-Кримський канал.

Таку версію розвитку подій допустив командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа в інтерв'ю одеському виданню "Думская".

"Я не виключаю таких дій з боку Російської імперії. Ми готуємося. Все розповісти не можу, але ось вам маленький факт. Дальність ракетного комплексу "Нептун" дозволяє застосовувати його з материкової України на підходах до Севастополя. Ось там і подивимося... Ми готуємося до повномасштабної військової конфронтації, розуміючи, що якщо така станеться, то, на жаль, це буде багато втрат - і наших воїнів, і цивільного населення. Багато хто зараз цього не розуміють - хоча у країні сьомий рік йде війна", - сказав він.

Командувач ВМС вважає, що сигналом до повномасштабної конфронтації РФ буде початок відновлення Північно-Кримського каналу.

"Щойно ми зрозуміємо, що в Криму почне відновлюватися канал, туди буде вливатися фінансовий ресурс Російської імперії (так, я так їх називаю: це імперія з диктатором на чолі), то це буде вірним сигналом того, що РФ готується до повномасштабної конфронтації. І тоді нам доведеться відповідати на виклики", - пояснив Неїжпапа.

Командувач ВМС зазначив, що українські підрозділи готуються не тільки до "окопної війни", яка зараз спостерігається на Донбасі, але і "до роботи підрозділів у міських умовах, до виконання завдань і бойових дій не тільки в обороні, до маневрених дій".

Він розповів, що Україна посилює свої позиції на морі.

"Зараз ми робимо посилення на морі. Президент і міністр оборони дали ВМС карт-бланш: розробляється проєкт будівництва нових місць базування флоту - ми не можемо перебувати тільки в маленькій гавані в Одесі і в маленькій гавані в Очакові... Зараз приймаються рішення, передаються земельні ділянки на берегах Чорного та Азовського морів для створення гідних баз... Тепер моє завдання зробити так, щоб основний удар ми могли прийняти не на березі, а на морі. Ми повинні зробити так, щоб противник перебував у свого берега, знаючи, що ми сильні. Зробити так, щоб ми не чекали, коли він прийде до нас", - додав командувач ВМС.

Нагадаємо, 11 червня президент Володимир Зеленський призначив контр-адмірала Олексія Неїжпапу главою Військово-морськими силами ЗСУ замість адмірала Ігоря Воронченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram