ГоловнаПолітика

Зеленський: "Ніхто не може вимагати від України ухвалення особливого статусу Донбасу"

Президент не став коментувати нормандську зустріч на рівні радників у Берліні.

Зеленський: "Ніхто не може вимагати від України ухвалення особливого статусу Донбасу"
Владимир Зеленский
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський наголошує, що від України ніхто не може нічого вимагати на міжнародній арені, зокрема, ухвалення закону про "особливий статус Донбасу".

Про це він сказав на брифінгу в суботу в місті Південне Одеської області, відповідаючи на запитання про те, чи є правдивою інформація про вимогу РФ до України подати закон про "особливий статус Донбасу" до 6 липня, передає "РБК-Україна".

"По-перше, ніхто від України нічого не може вимагати, ми - незалежна країна. Мені здається, що тут всім потрібно попрацювати над риторикою. Тим паче, що це міжнародна вже риторика", - відповів президент.

Зеленський сказав, що наразі не готовий повноцінно коментувати зустріч політичних радників країн-учасниць нормандського формату у Берліні, яка відбулася 3 липня.

"Я знаю, що дуже непогано пройшла зустріч, предметно. Більше нічого наразі коментувати. У нас буде нарада, з паном Єрмаком ми сьогодні тільки прилетіли в Одесу і ще детально не обговорювали з ним цього питання", - зазначив президент.

Інформація про те, що Росія вимагає від України до 6 липня подати зміни до Конституції, які закріплять особливий статус Донбасу, з'явилася в німецькій газеті Spiegel 3 липня. Видання посилалося на неофіційний робочий документ російської делегації із зустрічі політичних радників нормандського формату в Берліні.

У ньому нібито йшлося, що Москва наполягає на якнайшвидшій юридичній реорганізації окремих районів Донецької та Луганської областей, і вимагає, щоб Київ подав проєкт змін до Конституції на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи.

Нагадаємо, на переговорах нормандської четвірки в Парижі Україна погодилася на постійний особливий статус для Донбасу, як зазначено в комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року.

Водночас представники української влади неодноразово заявляли, що не збираються вносити його до Конституції.

Росія вважає це основною умовою для наступного нормандського саміту.

У квітні глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що закріплення особливого статусу Донбасу блокує віцепрем'єр Олексій Резніков.

Нагадаємо, дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" було продовжено до 31 грудня 2020 року. Положення закону не набудуть чинності, поки на Донбасі залишаються російські найманці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram