ГоловнаПолітика

Єрмак вважає, що зустріч у Берліні наблизила новий нормандський саміт

За словами глави російської делегації, про це говорити ще "дуже-дуже зарано".

Єрмак вважає, що зустріч у Берліні наблизила новий нормандський саміт
Фото: president.gov.ua

Зустріч політичних радників країн-учасниць нормандського формату (Україна, Франція, Німеччина, Росія), яка відбулася в Берліні 3 липня, наблизила проведення нового саміту. Про це заявив керівник Офісу президента і учасник переговорів Андрій Єрмак, передає ОП.

Українську делегацію очолював віцепрем'єр Олексій Резніков. Переговори тривали 11 годин.

Повідомляється, що учасники по пунктах обговорили процес виконання домовленостей, досягнутих на зустрічі нормандської четвірки в Парижі у грудні 2019 року.

Сторони погодилися, що необхідно вжити реальних заходів для повного припинення вогню на Донбасі, а також виокремили невідкладні завдання для Тристоронньої контактної групи, які повинні прискорити переговорний процес.

"Домовленості Паризького саміту лідерів держав-учасниць нормандського формату повинні бути виконані. Україна, а також її партнери за нормандським форматом, Франція і Німеччина, продемонстрували готовність докласти для цього максимум зусиль", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що російська сторона "взяла паузу для підготовки відповіді на консолідовану позицію України, Франції та Німеччини".

На думку Єрмака, зустріч у Берліні "на крок наблизила проведення саміту".

Однак глава російської делегації Дмитро Козак раніше заявив, що прориву не сталося, а говорити про нову нормандську зустріч ще "дуже-дуже зарано".

Нагадаємо, 9 червня канцлер Німеччини Ангела Меркель провела з президентом РФ Володимиром Путіним телефонну розмову, в якій обговорювалася важливість переговорів нормандської четвірки.

Раніше президент Зеленський повідомив про домовленість з лідерами країн нормандської четвірки провести наступний саміт після закінчення епідемії коронавірусу.

Остання зустріч глав країн нормандської четвірки - України, Німеччини, Франції та Росії - пройшла в Парижі в грудні минулого року. На ній були досягнуті домовленості про розведення військ біля кількох населених пунктах і обмін полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram