ГоловнаПолітика

У ЄС назвали повідомлення про відставку Смолія "тривожним сигналом"

"Створення сильного і незалежного Національного банку стало фундаментальним досягненням для України".

У ЄС назвали повідомлення про відставку Смолія "тривожним сигналом"
Питер Стано
Фото: www.tymoshenko.ua

У Європейському союзі заявляють, що відставка глави Національного банку України Якова Смолія, причиною якої він назвав політичний тиск, є "тривожним сигналом" і виступили за самостійну роль НБУ.

З такою заявою в Брюсселі виступив офіційний представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Пітер Стано, передає "Інтерфакс-Україна".

"Оголошення про відставку глави НБУ Якова Смолія на тлі передбачуваного політичного тиску посилає тривожний сигнал. Банк повинен зберігати здатність самостійно виконувати свою роль. Підрив цього важливого інституту ставить під загрозу авторитет і підтримку програми реформ в Україні", – сказав він.

Стано підкреслив, що "шлях до реформ непростий, особливо в нинішніх виняткових обставин пандемії коронавірусу", але ЄС буде підтримувати Україну.

Він також нагадав, що створення сильного та незалежного Національного банку стало фундаментальним досягненням для України, яке "як і раніше має вирішальне значення для майбутнього успіху країни".

"В останні роки Національний банк України зробив сміливі й такі необхідні кроки для забезпечення макрофінансової стабільності України і сприяння сталому відновленню економіки. Політика Банку добре послужила українській економіці й українському народу завдяки стабілізації національної валюти, зниженню інфляції і збільшенню іноземних резервів, реструктуризації всього банківського сектора й поверненню активів, втрачених у результаті банківського шахрайства", – додав Стано.

Нагадаємо, 1 липня Смолій подав у відставку, пояснивши це систематичним політичним тиском. 2 липня президент Володимир Зеленський вніс у Раду законопроєкт про звільнення Смолія. Спочатку його повинен розглянути фінансовий комітет, який очолює нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев. Після цього питання звільнення буде винесено на розгляд у зал засідань Ради.

Гетманцев допускає, що парламент буде голосувати за відставку голови НБУ 3 липня. За його словами, у Раді набереться достатньо для цього голосів.

Відзначимо, що на відставці Смолія наполягав президент. Напередодні заяви про звільнення він кілька разів відвідував Офіс президента – у день самої заяви 1 липня, напередодні після засідання Нацради реформ, а також у попередні дні. Про це повідомила на своєму Telegram-каналі шеф-редакторка LB.ua Соня Кошкіна.

Сьогодні, 2 липня, фінансовий комітет Ради підтримав відставку Смолія

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram