ГоловнаПолітика

Франція запросила Україну допомогти з розшифровкою "самописців" збитого в Ірані літака

Бортові самописці прибудуть у Ліон 20 липня.

Франція запросила Україну допомогти з розшифровкою "самописців" збитого в Ірані літака
Фото: facebook.com/eugene.enin

Франція направила Україні запрошення приєднатися до розшифровки "чорних ящиків" збитого в січні під Тегераном Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні лінії України".

Бортові самописці прибудуть в Ліон 20 липня, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Сьогодні Україна отримала запрошення від Франції направити наших експертів для участі в розшифровці "чорних скриньок" РЅ752, які (відповідно до попередніх обіцянок Ірану) повинні прибути в Ліон 20 липня", - написав Єнін в фейсбуці.

29 червня військовий прокурор Тегерана Голамаббас Торки заявив, що Іран відправив до Франції "чорні ящики" збитого літака МАУ.

За його словами, іранські експерти не змогли придбати необхідне обладнання через санкції з боку Сполучених Штатів Америки.

У січні глава відділу розслідування інцидентів Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфар підтвердив, що "чорні ящики" з збитого українського літака передадуть до Києва.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні ящики" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати.

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Після цього міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не буде приступати до розшифровки "чорних ящиків" літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", а й передавати його урядам інших країн не буде.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram