ГоловнаПолітика

Україна наприкінці липня почне обговорювати оновлення УА з ЄС, - Стефанішина

"Очевидно, ми будемо говорити про збільшення квот".

Україна наприкінці липня почне обговорювати оновлення УА з ЄС, - Стефанішина
Ольга Стефанишина
Фото: armyinform.com.ua

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявляє про плани почати відкритий діалог про оновлення Угоди про асоціацію Україна-ЄС наприкінці липня поточного року.

Про це вона розповіла в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Очевидно, що попит на розвиток українського експортного потенціалу в напрямку ЄС збільшується і вже не вміщується в рамки тих торгових умов, які є в Угоді. Зокрема це підтверджується швидким використанням квот на певну продукцію, необхідністю скасування технічних бар'єрів у торгівлі, стосовно митної лібералізації, стосовно підписання угоди ACAA, стосовно санітарних і фітосанітарних сертифікацій. Усі ці бар'єри в торгівлі потрібно знімати. Тому питання поновлення торговельної частини угоди, очевидно, назріло", – сказала Стефанішина.

Віцепрем'єрка зазначила, зараз сформовано "скелет" концепції оновлення Угоди про асоціацію, збираються пропозиції, а далі влада буде публічно звертатися до бізнесу і громадянського суспільства, щоб почути їхній запит.

"Очевидно, ми будемо говорити про збільшення квот, у деяких питаннях може йтися про скасування квотування й перехід на лібералізацію митної ставки, її обнулення. Зараз я не хочу говорити про конкретні позиції, тому що це буде несправедливо й неправильно, враховуючи, що наразі це досить диспропорційні бажання. де є очевидні моменти, де квоти вичерпуються дуже швидко: мед, томати, а десь – нові пропозиції від бізнесу, але це не означає, що це буде пріоритетним напрямом. У кінці липня плануємо почати відкритий діалог із цього питання", – розповіла Стефанішина.

Нагадаємо, УА з ЄС у повному обсязі набрало чинності з 1 вересня 2017 року. З 2014 року УА працювало в тимчасовому режимі. Україна в рамках імплементації угоди повинна зменшити тарифні та технічні бар'єри в торгівлі товарами, відкрити доступ до ринків послуг і державних закупівель, наблизити законодавство до права ЄС.

У грудні минулого року прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що у 2021 році відбудеться оновлення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram