ГоловнаПолітика

Зеленський і прем'єр Угорщини Орбан можуть зустрітися в кінці липня

Україна вже передала напрацювання щодо тексту меморандуму для саміту.

Зеленський і прем'єр Угорщини Орбан можуть зустрітися в кінці липня
Виктор Орбан
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан можуть зустрітися в кінці липня, сказав "Інтерфаксу-Україна" заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

"Обговорено перспективи проведення зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Орієнтовно, це може бути кінець липня. Угорська сторона пообіцяла надати свої напрацювання щодо тексту меморандуму, який ми запропонували їм ще під час візиту міністра Дмитра Кулеби в Будапешт", - сказав він, коментуючи недавній приїзд до Києва міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

Боднар назвав переговори в рамках Комісії в Києві успішними і конструктивними.

"Сам факт проведення комісії після семи років перерви - це вже певний поштовх. Міністри особисто погодили і підписали відповідний протокол. Домовилися сприяти проведенню в найближчі тижні двох додаткових комісій щодо національних меншин і питань освіти, а також буде вжито заходів для підготовки транскордонної комісії з розвитку прикордонної інфраструктури", - підкреслив він.

Боднар додав, що всі питання не були вирішені, розбіжності залишаються, але їх намагаються звести до зрозумілого алгоритму рішення.

"Для нас червоними лініями залишаються прийняті закони про освіту і державну мову. Забезпечення прав національних меншин у сфері освіти можна здійснювати в контексті приватних шкіл, а також вдосконалення українського законодавства в рамках реалізації однієї з рекомендацій Венеціанської комісії, а саме розробки нового закону про національні меншини. Це шляхи, якими ми можемо йти далі в діалозі один з одним і вирішенні існуючих проблем, розбіжностей і наближення наших позицій. З цим розрахунком ми йдемо на зустріч президента і прем'єр-міністра", - пояснив він.

Нагадаємо, що МЗС розраховує, що зустріч Зеленського і Орбана відкриє нову сторінку у двосторонніх відносинах між Угорщиною та Україною.

У 2017 році відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їх діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram