ГоловнаПолітика

МОЗ побоюється браку місць у лікарнях для пацієнтів з коронавірусом

Динаміка у країні дуже погана.

МОЗ побоюється браку місць у лікарнях для пацієнтів з коронавірусом
Фото: facebook/Юрій Рильчук

Міністерство охорони здоров'я побоюється, що в Україні незабаром не вистачатиме місця у лікарнях для пацієнтів з коронавірусом.

Про це сказав міністр Максим Степанов на розширеній селекторній нараді з коронавірусом, яке відбулася в суботу. Як повідомляє пресслужба президента, Володимир Зеленський зібрав на нього не тільки членів уряду, як звичайно, а й керівників регіонів і мерів.

Степанов нагадав учасникам наради, що за останній місяць ситуація в країні значно погіршилася: якщо на кінець травня було 300-400 лабораторно підтверджених випадків зараження на добу, то зараз - 900-1000. Кількість тих, кого госпіталізують, зросла утричі.

Він вважає, що основна причина такої ситуації - ігнорування правил карантину у громадському транспорті, відмова від масок і недотримання дистанції між людьми.

Як поганий приклад навела Одеську область.

"В Одесі почали працювати клуби, зірки давали концерти, відкрили усі пляжі. Пішли чутки, що на відкритому повітрі ніхто не захворіє. Однак це неправда. Через все це ситуація сильно погіршилася. Якщо раніше у Одеси був один з кращих показників з поширення коронавірусної інфекції, то сьогодні кількість хворих на добу значно вища. Ми впевнені, що таке може статися у всіх регіонах, де немає комунікації з людьми. Я зібрав тут не тільки уряд, а й усі регіони, щоб ми чітко координувалися і пояснювали людям, які загрози сьогодні несе нехтування правилами карантину. Бо, зрештою, для всіх нас має бути важливим одне - здоров'я і життя українців", - сказав на нараді Зеленський.

"Якщо зараз не почати дотримуватися контролю, то ми отримаємо ще гірший результат через два тижні", - додав Степанов. Він визнав, що з таким поширенням хвороби потрібно говорити про готовність лікарень не тільки другої, але і третьої хвилі.

Міністр вважає, що система охорони здоров'я зараз працює краще, ніж на початку пандемії, але все одно вона може не впоратися у разі великого напливу хворих. У деяких областях вже заповнені 40-60% ліжок, і з нинішньою динамікою дуже скоро місць не вистачатиме.

У Закарпатській області зайняті 60% лікарняних ліжок, у Києві - майже 40%
У Закарпатській області зайняті 60% лікарняних ліжок, у Києві - майже 40%

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у свою чергу попросив мерів залучити муніципальні патрулі до контролю за дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог; обмежити роботу нічних клубів після 10 години вечора; поставити на жорсткий контроль муніципальний транспорт; а також поліпшити інформаційну політику.

Нагадаємо, що станом на 27 червня в Україні лабораторно підтвердили понад 42 тисячі випадків коронавірусної хвороби, з них понад 11 тисяч були госпіталізовані. Зараз зайняті 4297 ліжок, виділених для хворих з COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram