ГоловнаПолітика

58 депутатів оскаржили в КСУ право президента призначати директора ДБР

"Це створює паралельну виконавчу владу, яка підпорядковується президенту".

58 депутатів оскаржили в КСУ право президента призначати директора ДБР
Фото: antikor.com.ua

58 депутатів Верховної Ради 29 травня оскаржили в Конституційному Суді право президента України призначати директора Державного бюро розслідувань, яке прописано в профільному законі.

Про це повідомила пресслужба суду у вівторок.

Депутати заявили, що закон наділяє президента України додатковими повноваженнями, не передбаченими Конституцією, серед яких призначення та звільнення директора ДБР, визначення організаційної структури Бюро, призначення членів конкурсної комісії та затвердження положення про раду громадського контролю.

На думку авторів подання, завдяки цим повноважень ДБР опосередковано підпорядковується президенту, що створює загрозу незалежності правоохоронного органу, призводить до концентрації виконавчої влади в президента України і його конкуренції з органами виконавчої влади.

"Фактично це створює паралельну виконавчу владу, яка підпорядковується президенту України", – йдеться в поданні.

Депутати також вирішили оскаржити статтю 1, де ДБР названо державним правоохоронним органом, а не центральним органом виконавчої влади, який здійснює правоохоронну діяльність.

Під поданням підписалися в основному представники проросійської фракції ОПЗЖ, а також члени "Батьківщини" й деякі позафракційні депутати.

Нагадаємо, що чинне законодавство надає президенту України право призначати на посаду, звільняти з посади директора ДБР (а також директора НАБУ), але в статті 106 Конституції України повноважень президента призначати на таку посаду немає.

Президент Володимир Зеленський незабаром після свого обрання намагався закрити цю законодавчу прогалину, але його конституційні поправки не були підтримані у Верховній Раді. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram