ГоловнаПолітика

Порошенко за рік задекларував 773 млн гривень доходу

Експрезидент отримав дивіденди, які накопичувалися з 2014 року.

Порошенко за рік задекларував 773 млн гривень доходу
Фото: Lb.ua

П'ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко задекларував 772,9 млн гривень доходів за 2019 року. Його декларація оприлюднена в реєстрі НАЗК.

Порошенко отримав 606 млн гривень дивідендів від фонду "Прайм Ессетс Кепітал", на який записані його активи. Пресслужба Порошенка уточнила, що дивіденди йому не виплачувалися з 2014 року. Накопичена за тривалий час сума була перерахована лише наприкінці 2018-го - початку 2019 року з метою прозорого фінансування Порошенком власної передвиборної кампанії.

33 млн гривень Порошенко отримав від продажу акцій Міжнародного інвестиційного банку, 16 млн гривень становлять відсотки за депозитами, 6,2 млн гривень - судова компенсація від BBC за поширення нею недостовірної декларації.

Експрезидент задекларував 108 млн гривень доходу від повернення вартості облігацій внутрішньої держпозики, його інвестиційний дохід від цієї операції становив 4,6 млн грн.

Зарплата Порошенка в 2019 році становила 297,7 тис. гривень.

Переважна частина витрат Порошенка за 2019 рік - 584 млн 414 тис. грн - його внесок у передвиборний фонд.

За 2019 рік Порошенко задекларував 773 мільйони гривень доходів, сплатив майже 188 мільйонів податків і понад 200 мільйонів - направив на благодійність і соціальні проєкти.

Загалом у 2019 році Порошенко самостійно або через податкових агентів сплатив 187 млн грн податків і військового збору. Податки - друга за розмірами стаття витрат Порошенка за минулий рік. Як фізична особа він є одним з найбільших платників податків в Україні.

Загальні витрати компаній родини Порошенків на благодійність і соціальні проєкти минулого року становили близько двохсот мільйонів гривень. Форма декларації не передбачає декларування видатків, здійснених з рахунків юридичних осіб, у яких власником є декларант або члени його родини. Саме тому Порошенко не зміг відобразити цю суму в електронній декларації. Як і понад сто мільйонів гривень, які вже 2020 року витрачено на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Щодо рухомого та нерухомого майна, значних змін у декларації, порівняно з декларацією за 2018 рік, не сталося. Окрім арешту колекції картин, який відбувся під час штурму спецназом ДБР Національного центру народної культури "Музей Гончара" й обшуку, які були визнані судом незаконними.

Нагадаємо, що, за оцінками Forbes, Порошенко зараз входить у трійку найбагатших українців. Його статки становлять близько 1,4 млрд доларів. Більше - тільки у Віктора Пінчука та Ріната Ахметова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram