ГоловнаПолітика

Потрібно не Порошенка переслідувати, а з'ясувати, звідки у Деркача плівки, - експосол США

"У США не прийнято записувати телефонні розмови на президентському рівні".

Потрібно не Порошенка переслідувати, а з'ясувати, звідки у Деркача плівки, - експосол США
Стівен Пайфер
Фото: H. Darr Beiser/USA TODAY

Президент України Володимир Зеленський має не переслідувати лідера "Європейської Солідарності" Петра Порошенка, а дізнатись, звідки в народного депутата Андрія Деркача з’явились записи розмов на президентському рівні. Про це заявив третій посол США в Україні Стівен Пайфер в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу "Прямий".

"Я не вважаю, що це гарна ідея – ініціювати розслідування проти Порошенка. Немає нічого доброго, коли новообраний президент переслідує своїх попередників. Хіба що, на це має бути дуже важлива причина, але тут ми її не бачимо. Водночас, є питання, яке дійсно потребує розслідування – а саме звідки пан Деркач дістав ці плівки. Я на 99% переконаний, що вони потрапили в Україну не з американської сторони. У США не заведено записувати телефоні розмови на президентському рівні. До такого рішення прийшли після президенства Ніксона, який записував абсолютно все, що спричинило чимало скандалів. Відтоді ми таких записів не робимо", – зазначив Пайфер.

"Тож звідки такі записи в Деркача? Вони були надані кимось з України, або ще хтось слухає ці розмови. Можливо, вони записані росіянами. Зрештою пан Деркач має проросійські симпатії, навіть закінчив вищу школу КДБ у Росії. Не потрібно відкидати російський інтерес у цьому питанні, бо саме Москві потрібно загострювати відносини між Україною та США. Це питання дійсно варто розслідувати", – заявив Пайфер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram