ГоловнаПолітика

Суд визнав протиправним висновок УІНП про те, що символіка дивізії СС "Галичина" не є нацистською

Інституту наказали утриматися від його поширення в майбутньому.

Фото: galychyna.info

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним висновок Українського інституту національної пам'яті про те, що символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС "Галичина" не є нацистською.

Про це йдеться на сайті суду.

"Після повної і всебічної оцінки матеріалів справи, їх об'єктивного розгляду в судовому засіданні, ОАСК визнав протиправними дії відповідачів щодо надання висновку про те, що символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС «Галичина» (1-ї Української дивізії УНА), відповідно до чинного законодавства України, не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення якої заборонено в Україні. Суд зобов'язав Український інститут національної пам'яті та її посадових осіб утриматися від поширення вказаного висновку, викладеного в листі від 16 травня 2017 під №01/1015", - оголосив суд.

Фото: facebook.com/volodymyr.viatrovych

Народний депутат Володимир В'ятрович, який був головою УІНП у той час, упевнений, що в рішенні суду "немає нічого про те, чи є символіка дивізії «Галичина» символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму".

"Суд вирішив, що УІНП не повинен відповідати на звернення громадянина за належністю цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП - центральний орган виконавчої влади - міг не дати відповіді громадянину, для мене залишається загадкою", - написав В'ятрович у Facebook.

Нагадаємо, що позиція УІНП полягає в тому, що дивізія військ СС "Галичина" і їхні члени не були засуджені Нюрнберзьким трибуналом, а сама ця структура не була визнана злочинною. При цьому в обвинувальному акті та вироку згадувалися інші дивізії СС, такі як "Лейбштандарт СС Адольф Гітлер" або "Прінц Ойген".

Детальніше про це читайте в статті "Нюрнберг і дивізія «Галичина»: як Росія спотворює історію".

В Україні діє закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

Він засуджує комуністичний і націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими як злочинні на законодавчому рівні. Закон вводить заборону на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, заборону публічного використання і пропаганди їх символіки.

У законі передбачено обов'язок держави розслідувати й оприлюднювати інформацію про злочини, скоєні представниками цих тоталітарних режимів, щоб не допустити повторення таких злочинів у майбутньому, усунути загрозу суверенітету, територіальної цілісності і національної безпеки України, а також встановити історичну справедливість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram