ГоловнаПолітика

"Ми не виходимо з карантину, а пристосовуємось жити по-новому", - мери

Хвороба не відступає і не дозволяє повноцінно жити.

"Ми не виходимо з карантину, а пристосовуємось жити по-новому", - мери
Фото: Макс Требухов

Статистика захворюваності на COVID-19 поки що не показує позитивної динаміки, тому ті пом'якшення карантинних заходів, які сьогодні відбуваються не є поступовим виходом із карантину, а пристосуванням до життя в його умовах. На цьому наголосив мер Луцька Григорій Пустовіт під час онлайн-круглого столу «Як українські міста виходять із карантину?», який організував Інститут Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та Інтернет-порталу LB.ua.

Місто Луцьк, як і Волинська область, не попали під пом'якшення карантину, тому що показник захворюваності на COVID-19 на Волині ще знаходиться вище планки, встановленої урядом. Тому міський транспорт надалі працює в режимі “спецдовезення”: розвозки людей за місцем роботи, а не ходить за звичайним розкладом. Про це розповів мер Луцька Григорій Пустовіт.

Проте в місті відкрились продовольчі й непродовольчі ринки. Водночас Григорій Пустовіт не вважає це заходами пом’якшення карантину: “Я наголошую: це не вихід із карантину. Ми пристосовуємось жити по-новому в умовах карантину, в умовах, коли хвороба не відступає й не дозволяє нам повноцінно жити, так як ми жили пів року назад”.

Мер Луцьку наголосив, що багато обмежувальних заходів доводиться вживати попри їх непопулярність: “В цій ситуації вийти без негативу, без непопулярних рішень, без рішень, які багатьом треба роз’яснювати, неможливо”.

“Ми одні з перших в Україні припинили роботу громадського транспорту, ми одні з перших закрили ринки, ми досить активно діяли на початковому етапі епідемії”, – зазначив Григорій Пустовіт. Він наголосив, що Волинь – це прикордонна область, яка межує із Польщею, і дуже багато людей працює в Польщі, Чехії, Словаччині, Італії. Тому з початку карантинних заходів дуже багато людей перетнули кордон у Волинській області, і не всі вони дотримувалися самоізоляції й надавали правдиві дані про себе та місце свого перебування. “Але, разом із тим, ми справилися із ситуацією, і в нас було лише декілька спалахів. Чіткі й конкретні дії дозволили нам подолати цю проблему”, – наголосив Григорій Пустовіт.

Підтримав свого колегу і Юрій Фомічов, мер Славутича Київської області. “Я погоджуюся, що це не вихід із карантину. Ми вчимось жити в інших реаліях. Раніше я жартував, але зараз і погода підтверджує: цей “дощ” надовго”

“Славутич не має захворюваності на COVID-19. Була підозра лише в однієї людини. Й одразу можна було простежити за реакцією людей: була соціальна дистанція, маски на обличчях тощо. Ми вчимося жити по-іншому, і до цього треба звикати. Для нас, як для очільників міст особливо важливо є зберігати в робочому стані критичну інфраструктуру. А з громадою є постійний діалог. Деякі речі ми можемо собі дозволити щодо послаблення, більш нормального життя в наших містах”, – наголосив мер Славутича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram