ГоловнаПолітика

Закон 1210 остаточно доб'є український бізнес, - Южаніна

Введення закону матиме "катастрофічні наслідки для економіки України".

Закон 1210 остаточно доб'є український бізнес, - Южаніна
Фото: Макс Левин

Народний депутат фракції "Європейська солідарність" Ніна Южаніна заявила, що зміни до Податкового кодексу, ухвалені законом 1210, повертають країну в часи репресивної фіскальної системи Азарова-Клименка.

Про це нардеп сказала в ефірі телеканалу "Прямий", інформує пресслужба політсили.

Ніна Южаніна нагадала, як проходив розгляд цього закону з моменту його підготовки і до підписання президентом.

"Ще в серпні 2019 року профільний Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики почав представляти суспільству набір різних побажань і бачень людей, які ще не відчували, в якому стані економіка і що потрібно суспільству, бізнесу", - розповіла вона.

За її словами, було запропоновано низку змін до податкового законодавства, але безсистемно, а не вдумуючись у норми, які запропоновані.

"Був створений закон, який займав понад тисячу сторінок у порівняльній таблиці. Не можна було навіть зрозуміти, чого він стосується. В результаті був ухвалений абсолютно сирий закон, який не враховував критичних зауважень", - зазначила Ніна Южаніна.

Вона розповіла, що більшість бізнес-асоціацій весь цей період зверталися до президента з проханням не підписувати цей закон як один з найшкідливіших для бізнесу.

"Для кожного в цьому законі є надзвичайно складні норми для виконання і сприйняття. Ці норми додатково вимивають гроші з платників і додатково надають величезні преференції контрольним органам", - пояснила депутат.

Вона додала, що кілька спілок підприємців зазначили, що введення закону матиме "катастрофічні наслідки для економіки України".

"Президент не почув бізнес. На жаль, нинішня влада не відреагувала на ситуацію, в якій перебуває зараз бізнес", - сказала вона.

Ніна Южаніна висловила жаль, що замість напрацювання і ухвалення законопроєктів для підтримки економіки під час карантину, був підписаний закон 1210, який абсолютно нівелює всі зусилля з підтримки економіки.

"Ми відкочуємося в далеке минуле часів Азарова-Клименка, коли надаються величезні права контрольним органам, коли все буде відбуватися за рішенням контрольного органу. Навіть дійшли до того, що провину платника податків за порушення податкового законодавства тепер встановлюватиме контрольний орган. Ви уявляєте, що це буде?" - сказала депутат.

Вона також закликала Володимира Зеленського не підписувати закон.

"Мені здається, що якщо у президента поруч є хоч одна думаюча людина, цей закон не повинен був бути підписаний. Тільки тому, що їм абсолютно все одно, що буде відбуватися з бізнесом і економікою, цей закон набуде чинності", - сказала вона.

Раніше Ніна Южаніна заявила, що податковий тиск на підприємців збільшить кількість безробітних у країні, а частину бізнесу зажене в тінь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram