ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна повинна вимагати в Арбітражному трибуналі компенсації Росією всіх збитків

Експрезидент порадив ДБР закрити "справу моряків".

Порошенко: Україна повинна вимагати в Арбітражному трибуналі компенсації Росією всіх збитків
Фото: eurosolidarity.org

Кримінальна справа, пов'язана зі здійсненням переходу корабельною групою ВМС Збройних сил України з Чорного в Азовське море в районі Керченської протоки і подальшим захопленням Росією кораблів, може підірвати міжнародно-правову позицію України в Спеціальному міжнародному арбітражі у цій справі. Про це заявив експрезидент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

"Дії українського ДБР чітко синхронізуються з Федеральною службою безпеки Росії. І ФСБ, і ДБР вважають прохід українських кораблів по українському морю кримінальним злочином. І якщо Росія вже посилалася на позицію ДБР в ООН, тому зрозуміло, що в арбітражі вона так само прийме цей пас від української влади", - вважає експрезидент.

За його словами, зусиль дипломатів Міністерства закордонних справ під час подачі меморандуму з роз'ясненням позиції України до Спеціального міжнародного арбітражу мало, це справа всієї держави.

"За рік після інавгурації президент не випустив жодного слова про забезпечення свободи судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці для українських суден. А тим паче - для військових кораблів України. І за рік жоден український катер там не проходив - ніби йдеться не про нашу протоку, а про якесь російське озеро", - констатував Порошенко.

Експрезидент упевнений, що Україна повинна вимагати в цій справі компенсації всіх збитків, завданих як державі Україна, так і морякам, притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за агресію. Також він вважає, що ДБР варто закрити "справу моряків".

Крім того, він закликав президента Володимира Зеленського оприлюднити свою позицію щодо дій Росії в Азовському морі і Керченській протоці.

"Чітка позиція глави держави дуже важлива. Вона дозволить дипломатам посилювати міжнародний тиск на російського агресора і домагатися поглиблення азовського пакету санкцій проти Кремля, і використовувати всі наявні інструменти та судові інстанції для притягнення Росії до відповідальності і відновлення справедливості", - резюмував Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram