ГоловнаПолітика

Зеленський підписав "антиколомойський" закон

Він забороняє повертати неплатоспроможні банки колишнім власникам.

Зеленський підписав "антиколомойський" закон
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

"Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" №590-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Закон встановлює, що у разі визнання банку неплатоспроможним його власники мають право вимагати через суд лише відшкодування, для розрахунку якого залучатимуться міжнародні аудитори, яких обиратиме суд. Підрахований аудитором обсяг капіталу (якщо він є) власник може отримати назад у грошовій формі.

Також він може претендувати на компенсацію втраченої вигоди і моральної шкоди.

Крім того, закон наділяє Національний банк додатковими повноваженнями. Зокрема, НБУ зможе вимагати зміни складу ради або правління банку, якщо він вважає їх неефективними, а також зобов'язати банк визначати пов'язаних осіб до здійснення операцій з ними.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт про окремі питання функціонування банківської системи (№2571-д). За нього проголосували 270 народних депутатів. Законопроєкт підтримали 200 депутатів від фракції "Слуга народу", 23 - від "Європейської солідарності", 18 - від "Голосу", 16 - від депутатської групи "За майбутнє", 10 - від позафракційних, 3 - від групи "Довіра".

Цей законопроєкт також відомий як "антиколомойський". Противники законопроєкту називають його "антибанківським", а Національний банк - "антишахрайським".

Ухвалення цього закону було останньою вимогою для нової кредитної програми Міжнародного валютного фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram