ГоловнаПолітика

Телеканал "Еспресо" звинуватив Нацраду в політичному переслідуванні

Регулятор призначив позапланову перевірку за трансляцію програм "Радіо Свобода" і BBC.

Телеканал "Еспресо" звинуватив Нацраду в політичному переслідуванні
Фото: espreso.tv

Телеканалу "Еспресо" (ТОВ "Голдберрі") звинуватив Національну раду з питань телебачення і радіомовлення в політичному переслідуванні.

Про це йдеться в заяві каналу у відповідь на призначення позапланової перевірки через трансляцію передач "Радіо Свобода" та BBC News Україна. Регулятор вважає, що це передачі іноземного виробництва, тоді як за ліцензією телеканал зобов'язаний 24 години на добу транслювати тільки національний аудіовізуальний продукт.

В "Еспресо" наполягають, що програми "Радіо Свобода" знімаються в Україні і не є іноземним продуктом.

"З 2014 року телеканал "Еспресо" проходив кілька планових перевірок Нацради і жодних зауважень щодо цих програм у Нацради не було. Зміну підходу державного регулятора до сітки незалежного інформаційного мовника ми пов'язуємо тільки зі зміною політичного режиму в країні, що є ознакою початку політичних репресій", - йдеться в заяві.

Щодо передач BBC телеканал звернувся до Нацради ще 16 березня - було спрямовано заяву про внесення змін до ліцензії. Національна рада її досі не розглянула. "Якби заява була розглянута в термін, як того вимагає закон, очевидно, що жодного "порушення", про яке згадує Нацрада не було б", - вважають в "Еспресо".

Телеканал побоюється, що Нацрада вже визнала його порушником і перевірка буде тільки формальністю, "щоб юридично закріпити бажання окремих членів Нацради почати політичне переслідування інформаційного телеканалу".

"Давно вже минули часи СРСР, коли за слухання програм "Радіо Свобода" і BBC репресували. Ми закликаємо Нацраду припинити незаконний тиск, спрямований на протидію поширенню в українському інформаційному просторі демократичних цивілізаційних цінностей", - заявила пресслужба телеканалу.

Нагадаємо, що "Еспресо" належить Івану Жеваго, синові мільярдера-втікача Костянтина Жеваго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram