ГоловнаПолітика

Депутати оскаржили в КСУ указ про призначення Ситника директором НАБУ

Порошенка звинуватили в узурпації державної влади.

Депутати оскаржили в КСУ указ про призначення Ситника директором НАБУ
Фото: Макс Требухов

51 депутат Верховної Ради на чолі з Олександром Дубінським ("Слуга народу") оскаржив у Конституційному Суді указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

Про це йдеться на сайті КСУ.

Депутати посилаються на те, що закони надають президенту України право призначати на посаду, звільняти з посади директора НАБУ (а також директора ДБР), процедура виписана; але в статті 106 Конституції України повноважень президента призначати на таку посаду немає.

Президент Володимир Зеленський незабаром після свого обрання намагався закрити цю законодавчу прогалину, але його конституційних поправок не підтримала Верховна Рада.

Тому, вважають депутати, указ № 218/2015 не відповідає Конституції.

"Президент України вийшов за межі своїх повноважень, вичерпний перелік яких визначений Конституцією України, порушив встановлену четвертою частиною статті 5 заборону на узурпацію державної влади", – сказано в конституційному поданні.

Нагадаємо, що Ситник пов'язує спроби його звільнити зі справою ПриватБанку. За словами колишнього генерального прокурора Руслана Рябошапки, НАБУ готове висунути підозру колишньому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойського, але її блокує керівник Служби безпеки України Іван Баканов

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram