ГоловнаПолітика

Зеленський: наступний саміт "нормандської четвірки" має бути після епідемії коронавірусу

Глави країн домовилися про його проведення після спаду спалаху.

Зеленський: наступний саміт "нормандської четвірки" має бути після епідемії коронавірусу
Фото: скрин

Президент України Володимир Зеленський повідомив про домовленість із лідерами країн "нормандської четвірки" провести наступний саміт після закінчення епідемії коронавірусу. Про це він заявив під час пресконференції 20 травня.

"Ми не відпускаємо у вільний простір питання повернення наших людей, наших територій і незаконно анексованого Криму – у цих умовах складно зараз. Але і з Німеччиною, і з Францією, з усіма говорили – усі підтримують, що відразу після спаду COVID-19 у нас має бути зустріч у "нормандському форматі", – повідомив Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що останнім часом у нього не було переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним, оскільки всі країни через коронавірус займаються розв'язанням проблем епідемії.

"Ми повинні з ними говорити, повинні домовлятися. Мінський формат – пріоритет, але ніхто не скасовує будь-який інший формат. Я готовий до будь-якого формату, який може наблизити повернення наших територій і людей і кінець війни", – запевнив він.

Нагадаємо, що зустріч глав країн "нормандської четвірки" – України, Німеччини, Франції та Росії – пройшла в Парижі в грудні минулого року. Було досягнуто домовленостей про розведення військ біля кількох населених пунктів і обмін полоненими.

19 травня перший заступник глави делегації України в Тристоронньої контактній групі, віцепрем'єр Олексій Резніков повідомив, що Володимир Зеленський готовий до нової зустрічі в "нормандському форматі", а українська сторона зробила кроки для виконання домовленостей саміту в Парижі в грудні 2019 року, чого не зробила Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram