ГоловнаПолітика

Степанов пообіцяв через "кілька днів" презентувати варіант змін другого етапу медреформи

Результати запуску другого етапу реформи міністр назвав "руйнуванням медицини".

Степанов пообіцяв через "кілька днів" презентувати варіант змін другого етапу медреформи
Фото: facebook/Максим Степанов

Через кілька днів Міністерство охорони здоров'я презентує чіткий варіант вирішення фінансових проблем медичних установ, що виникли в результаті запуску другого етапу медичної реформи в країні.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Те, що ми побачили за результатами запуску другого етапу реформи, не має нічого спільного з поліпшенням медицини. Це руйнування медицини", - цитує Степанова Інтерфакс-Україна.

Він зазначив, що найбільш складна ситуація з психіатричним напрямом у медицині, через що і був протест медиків у Києві.

"Так звані реформатори просто не звернули уваги, що є такі спеціалізовані лікарні, в яких лікуються майже 22 тисячі хворих на хронічні психічні захворювання, які вже втратили соціальні зв'язки", - сказав міністр.

"Думаю, нам залишилося кілька днів, щоб переглянути і запропонувати (варіант, - ред.) конкретний в цифрах, як ми будемо фінансувати до кінця 2020 року, щоб це не було катастрофою для деяких лікарень".

Раніше МОЗ аргументувало призупинення медреформи кардинальним зниженням фінансування лікарень.

На початку травня президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другий етап медичної реформи в її нинішньому вигляді. Після цього стало відомо, що медустанови цього року отримають стільки ж, скільки в 2019 році, тобто зміни системи фінансування не відбудеться.

Другий етап реформи стартував 1 квітня. Він пропонує, що пацієнт може вибирати, в якому медзакладі йому отримати допомогу, а НСЗУ платить медустановам за надані послуги. Раніше оплата проводилася за ліжкомісце з субвенції.

За даними НСЗУ, 954 установи з тих, які підписали контракт, повинні отримати більше коштів, ніж у 2019 році з державного бюджету. Різниця становитиме від 4 тисяч грн до 277 мільйонів. Ще 176 установ отримають до 10% менше, ніж отримали минулого року коштів із субвенції. 107 установ - від 10 до 30% менше. 331 установа - менш ніж 50% від субвенції з держбюждету-2019.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram