ГоловнаПолітика

У Раді зареєстрували проєкт змін до виборчого законодавства

Депутати пропонують внести зміни в усі книги Виборчого кодексу.

У Раді зареєстрували проєкт змін до виборчого законодавства
Фото: Блок Петра Порошенка

П'ять депутатів Верховної Ради на чолі з лідером партії "Слуга народу" Олександром Корнієнком 18 травня зареєстрували проєкт поправок до Виборчого кодексу і низку супутніх законів. Текст законопроєкту № 3485 з'явився на сайті Ради у вівторок.

Депутати пропонують внести зміни в усі книги Виборчого кодексу.

Наприклад, планується проводити позачергові, проміжні, перші й додаткові вибори тільки два дні в році – в останню неділю березня й останню неділю жовтня. У рік проведення чергових місцевих виборів усі голосування мають проходити тільки один раз – в останню неділю жовтня.

Також депутати пропонують ввести можливість використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на дільниці з допомогою комп'ютера; підрахунок голосів з допомогою електронних систем та ін.; подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Пропонується ввести механізму боротьби з "двійниками" на виборах президента України.

Депутати пропонують ввести Кримінальну відповідальність за підробку документів для реєстрації на виборах.

Зміни до Кодексу адміністративного судочинства України передбачають поліпшення порядку оскарження суб'єктами виборчого процесу рішень, що стосуються виборчого процесу.

Нагадаємо, що в липні 2020 року Верховна Рада має оголосити про проведення місцевих виборів. Голосування відбудеться 25 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram