ГоловнаПолітика

Порошенко: законом про страхування обвели навколо пальця лікарів

"Ви страхуєте від того, чого в принципі бути не може".

Порошенко: законом про страхування обвели навколо пальця лікарів
Фото: eurosolidarity.org

Лікарі через тотальну незахищеність стали найбільш вразливою категорією в Україні. Про це з трибуни Верховної Ради заявив лідер партії «Європейська Солідарність», експрезидент Петро Порошенко. Він закликав парламент проголосувати за зміни до закону про страхування медпрацівників у разі захворювання на коронавірус і забезпечити виплати всім медикам, хто захворів на COVID-19.

«Скажіть, будь ласка, як могло так статись, що лікарів на передньому краї боротьби з коронавірусом урядовці не цінують, не поважають і не захищають? Як могло статися, що з того, що наобіцяно медикам у відеороликах, не виконано майже нічого. Лише зараз, і то за не перевіреною інформацією, лише 14 регіонів виплатили 300% надбавку, яку ми з вами прийняли в цьому залі. І то лише за березень – а зараз третя декада травня», – повідомив Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» нагадав, що пропозиції фракції щодо страхування медиків були спотворені альтернативним законопроєктом від монобільшості. «Обвели навколо пальця лікаря, який до клятви Гіппократа ставиться набагато відповідальніше, ніж деякі до присяги народного депутата. Щоб отримати страховку, ви пропонуєте лікарю померти. Із закону прибрано ключову норму виплати у випадку зараження під час протидії коронавірусу. Ще одна ваша знущальна вимога – інвалідність. Але досі ніхто не став інвалідом в усьому світі від коронавірусу. Ви страхуєте від того, чого в принципі не може бути. І вам байдуже, що кожен п'ятий інфікований зараз в Україні – це лікар», – зауважив Петро Порошенко.

«Може статися диво: раптом президент накладе вето на відповідний законопроєкт, і поверне його із пропозицією бути чесними з лікарями. Та, на жаль, я не вірю в чудеса», – зазначив п’ятий Президент.

Він закликав зареєструвати відповідний законопроєкт «Європейської Солідарності», який також підтримали фракції «Голос» і «Батьківщина».

«Цей законопроєкт щодо обов’язкового страхування медиків у разі захворювання на коронавірус. Якщо влада не захистила лікарів, влада тим більше зобов’язана платити за наслідки власної байдужості, недбалості й некомпетенції», – переконаний Порошенко.

«Наголошую, що ми як опозиція не залишаємося осторонь. У пустозвонстві чиновників знаходимо й підтримуємо будь-які раціональні зерна. Наша команда відправила в лікарні 115 тис. захисних костюмів. Закупили й цього тижня передамо десятки тисяч високоефективних тестів від швейцарської компанії Ля Рош. Але як опозиція ми не можемо робити все за владу, у якої абсолютна більшість і абсолютна відповідальність за захист України», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram