ГоловнаПолітика

СБУ за скаргою В'ятровича відкрила справу про Консультативну раду в Мінську

За словами нардепа, йдеться про голову офісу президента Андрія Єрмака й другого президента України Леоніда Кучму.

СБУ за скаргою В'ятровича відкрила справу про Консультативну раду в Мінську
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом можливої державної зради представників української делегації на переговорах в Мінську.

Про це повідомив народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Володимир В'ятрович.

Фото: facebook.com/volodymyr.viatrovych

"Головним слідчим управлінням СБ України від 6 травня 2020 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, за фактом вчинення окремими представниками української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях державної зради", - вказується в оприлюдненій нардепом в фейсбуці відповіді СБУ про виконання постанови слідчого судді.

"Шкода, що СБУ соромиться прямо назвати прізвища зазначених в моєму зверненні "окремих представників", адже мова йде про главу офісу президента Андрія Єрмака й другого президента України Леоніда Кучму. А ще шкода, що СБУ не діяла по закону відразу після мого звернення, і мені довелося звертатися до суду", - прокоментував відповідь СБУ В'ятрович.

Нагадаємо, учасники Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі 11 березня в Мінську домовилися створити так звану Консультативну раду у складі політичної підгрупи.

Повідомлялося, що в її склад з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради повинні носити рекомендаційний характер.

Коментуючи це рішення, Єрмак говорив, що Україна не вестиме переговорів ні з "ДНР", ні з "ЛНР", а питання формування ради буде розглядатися після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

23 квітня суд задовольнив скаргу В'ятровича та зобов'язав СБУ почати розслідування можливої державної зради Єрмаком і Кучмою.

Йдеться про зустріч ТКГ в Мінську 11 березня 2020 року, на якій за участю Єрмака і Кучми, а також заступника керівника Адміністрації президента РФ Дмитра Козака сторони досягли домовленостей з питань обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, одночасного відкриття КПВВ в населених пунктах Золоте і Щастя, і введення "Консультативної ради", до складу якої повинні були входити з правом вирішального голосу по 10 представників від України, 10 - від ОРДЛО, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, РФ, Німеччини та Франції за їх згоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram