ГоловнаПолітика

ЦВК дозволила голосувати на місцевих виборах за місцем проживання, а не реєстрації

На місцевих виборах можна буде голосувати в тих територіальних громадах, в яких фактично проживають виборці.

ЦВК дозволила голосувати на місцевих виборах за місцем проживання, а не реєстрації
Фото: EPA/UPG

Центральна виборча комісія дозволила змінювати виборчу адресу безвідносно місця реєстрації проживання. Про це повідомили на сайті ЦВК.

Комісія затвердила Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси. Постанова набирає чинності з 1 липня 2020 року.

Повідомляється, що новий порядок спрямований на реалізацію виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших виборців, які змушені проживати не за місцем реєстрації.

"Можливість змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання безумовно збільшить кількість виборців, які можуть узяти участь у голосуванні", – йдеться в повідомленні.

Згідно з новим порядком, виборець може подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) у паперовій або електронній формі. Подати заяву можна в будь-який час, але не пізніше ніж на п'ятий день від початку виборчого процесу.

Крім цього, виборець може звернутися до органу ведення ДРВ з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення останньої зміни адреси виборця.

"Після прийняття цього порядку ми розширюємо можливості для реалізації виборчих прав громадян. Завдяки процедурі, у найближчих місцевих виборах зможуть брати участь внутрішньо переміщені особи. Для інших громадян України вона створить можливість голосувати в тих територіальних громадах, де вони фактично проживають", підкреслив глава ЦВК Олег Діденко.

Нагадаємо, що Верховна Рада не буде переносити дату місцевих виборів, але планує внести деякі зміни до Виборчого кодексу перед їхнім проведенням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram