ГоловнаПолітика

Біля СБУ в Києві провели акцію підтримки Стерненка (оновлено)

Підозри активісту наразі не вручили.

Біля будівлі Головного управління СБУ в Києві в понеділок почалася акція на підтримку активіста Сергія Стерненка, якого викликали для проведення слідчих дій.

Про це повідомив кореспондент LB.ua.

Друзі Стерненка і прихильники побоюються, що йому можуть оголосити підозру за смертельне поранення людини в травні 2018 року.

Фото: Макс Требухов

На початку квітня генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Стерненку обов'язково вручать підозру або за ст. 115 (умисне вбивство) або ст. 118 (вбивство по самозахисту) Кримінального кодексу.

Учасники акції вимагають закрити справу за ч.5 ст.36 Кримінального кодексу – необхідна самооборона.

"Ми виходимо не просто на підтримку Сергія. Ми виходимо за право на самозахист. На місці Сергія може виявитися будь-хто, хто не захоче віддати своє життя і здоров'я замовленому тітушці. Це абсурд судити когось за те, що людина не дала себе вбити", – вважають активісти.

Тим часом пресслужба СБУ заявила, що Стерненка викликали для проведення "певних слідчих і процесуальних дій, які зараз не пов'язані з оголошенням підозри".

"Активізація навколо цієї справи в інформаційному полі є нічим іншим, як свідомим прагненням загострити ситуацію і створити додаткові можливості для подальшого тиску на розслідування. Яке, на жаль, не поверне до життя вбиту раніше особу", – сказано в повідомленні СБУ.

Оновлення. Підозри Стерненку справді не вручили. Про це він розповів присутнім після відвідування слідчого.

Фото: Макс Требухов

"У мене в руках три повістки про виклик. Знаєте, для чого мене викликали трьома повістками? Офіційна версія – щоб ознайомити мене з матеріалами справи. Насправді я впевнений, що плани в них були зовсім інші, тому що для того, щоб ознайомити з матеріалами, повістки ніхто ніколи не вручає", – сказав він.

Стерненко впевнений, що підозри йому не вручили тільки через суспільну увагу до справи.

"Мені мали повідомити про підозру за 115 – навмисне вбивство. І тільки завдяки тому, що ми з вами не мовчимо, завдяки тому, що ви сюди, вони вирішили сьогодні не порушувати закон", – заявив він.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Нагадаємо, ввечері 24 травня 2018 року Стерненко чинив опір двом чоловікам, які намагалися на нього напасти. У результаті один із нападників отримав смертельне поранення в живіт і помер.

В інтерв'ю LB.ua Стерненко говорив, що він вихопив ніж в одного з тих, хто на нього напав, і почав наосліп відмахуватися. Після цього нападники почали тікати, а через 30–40 метрів один із них впав – у нього була серйозна рана на животі.

Це був третій напад на Стерненка менше ніж за пів року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram