ГоловнаПолітика

СБУ оприлюднила документи КДБ про представників "Розстріляного відродження"

17 травня Україна вшановує пам'ять жертв тоталітарної радянської ідеології.

Служба безпеки України оприлюднила документи про долі репресованих українців за часів СРСР. Документи оприлюднені 17 травня, коли Україна вшановує пам'ять жертв тоталітарної радянської ідеології.

Йдеться про долю "Розстріляного відродження", повідомляє пресцентр СБУ у "Фейсбуці".

"Жертвами терору 1937-38 років стали понад 260 тисяч українців. Більшість із них були розстріляні. А їхні родини повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів. Була навіть окрема директива – з родичами розстріляних говорити усно, а дату смерті у довідках ставити довільно, у межах 10 років після арешту. Сьогодні документи з архівів КДБ доступні онлайн. Колекція про долі "Розстріляного відродження" показує, як приховувалася правда", - йдеться у повідомленні.

СБУ наводить приклад розстрілу українського режисера Леся Курбаса.

"точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса – 3 листопада 1937 року. Хоча за документами він нібито загинув у таборах у 1942-му. І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з’явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину", - наголошується у повідомленні.

"Розстріляне відродження" - це духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 1920-х років в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене сталінським режимом.

До покоління "Розстріляного відродження" відносяться засновник нового українського театру Лесь Курбас; один з найталановитіших українських прозаїків Валер'ян Підмогильний; Микола Куліш - драматург, громадський і освітній діяч, редактор; Микола Зеров - лідер "неокласиків", надзвичайно тонкий вчений, поет, перекладач західноєвропейської і античної літератури; Матвій Яворський - історик, політичний діяч, академік ВУАН; Володимир Чеховський - український політик, громадський діяч, прем'єр-міністр УНР, один із засновників УАПЦ і багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram