ГоловнаПолітика

Тимошенко побачила в створенні Фонду часткового гарантування сільськогосподарських кредитів механізм "обезземелення" громадян

За її словами, низка претензій до законопроєкту є і в експертів.

Тимошенко побачила в створенні Фонду часткового гарантування сільськогосподарських кредитів механізм "обезземелення" громадян
Фото: ba.org.ua

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила про спроби депутатів від провладної більшості "ввести додатковий механізм обезземелення селян, який прописаний у законопроєкті про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві".

Про це вона написала на своїй офіційній сторінці в Facebook, додавши, що «Батьківщина» не допустила його прийняття.

«Учора під вечір у парламенті ми ледь зупинили нову загрозу для селян – законопроєкт про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Під гарною ідеєю знову сховались диявольські деталі. Фактично створюється незалежний від держави фонд, який роздаватиме бюджетні гроші під заставу землі, а потім цю заставлену землю віддаватиме невідомо кому. Я хочу запитати: ми що, взагалі тут із вами – папуаси, у нас на брязкальця обмінюють взагалі все, що в нас залишилося?» – обурилася Юлія Тимошенко.

Вказаним законопроєктом під приводом «підтримки малих та середніх фермерських господарств» передбачається створити спеціальний незалежний від держави Фонд, до якого увійдуть переважно іноземці, які будуть вирішувати як відбирати в селян землі і яким іноземним банкам потім її розподіляти. На його створення планували виділити 240 мільйонів гривень державних коштів.

Своє занепокоєння з приводу цієї антинародної ініціативи влади висловили й експерти Головного науково-експертного управління Верховної Ради. У своєму висновку до законопроєкту вони вказали на закладені в ньому корупційні ризики, адже в документі не прописані чіткі підстави участі у Фонді юридичних осіб. Також не визначені критерії відбору учасників Фонду, що, на думку експертів, становить загрозу національній безпеці України, адже до Фонду можуть увійти юридичні особи з держави-агресора. Крім того, через невизначеність розміру частки статутного капіталу, який держава зберігає за собою в статутному капіталі Фонду, є ризик втрати державного контролю за його діяльністю. Закладено й передумови для нецільового використання коштів учасниками Фонду.

«Головне науково-експертне управління категоричне: цей законопроєкт містить значні корупційні ризики й несе загрозу національній безпеці. Нам вдалося не допустити його ухвалення, але “Слуги народу” разом із “Європейською солідарністю” Порошенка та “Голосом” Вакарчука дали голоси на його доопрацювання й повторне внесення. Пильнуймо разом!» – наголосила Юлія Тимошенко. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram