ГоловнаПолітика

NYT: Тимошенко і Власенко отримали $11 млн від Skadden

У 2012 році ця фірма визнала справу Тимошенко "неполітичною".

NYT: Тимошенко і Власенко отримали $11 млн від Skadden
Фото: ba.org.ua

Американська фірма Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, що готувала в 2012 році звіт для Міністерства юстиції України у справі Юлії Тимошенко, виплатила їй і її адвокату, народному депутату Сергію Власенку, близько 11 млн доларів в рамках досудового врегулювання.

Про це пише New York Times.

У 2011 році Тимошенко засудили до семи років позбавлення волі за нібито перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. У 2012 році Міністерство юстиції найняло Skadden для "незалежної оцінки" судового процесу над Тимошенко в зв'язку з її позовом проти України в ЄСПЛ. У висновках Skadden говорилося, що справа не була політично мотивованою.

Пізніше в компанії визнали, що доповідь у справі Тимошенко була суперечливою і писалася адвокатами "на замовлення Пола Манафорта в інтересах його клієнта Віктора Януковича". Один з авторів доповіді - юрист Алекс ван дер Зваан, зять російського мільярдера Германа Хана з найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна.

У минулому році Тимошенко і її адвокат Сергій Власенко звернулися в юридичну компанію Reid Collins & Tsai, щоб вивчити можливість суду зі Skadden.

Після цього Skadden вирішила виплатити їм компенсацію, яка надійшла в Україну через рахунки Reid Collins & Tsai. За підрахунками видання, Тимошенко і Власенко отримали по 5,5 млн доларів кожен. Депутат Власенко вказав ці надходження в своїх деклараціях як "іноземний дохід", а Тимошенко - як "компенсацію збитку, завданого політичними репресіями 2011-2014".

У фейсбуці Тимошенко йдеться, що вона не буде коментувати цей дохід "через законодавче регулювання в США про юридичні обмеження щодо справи".

Нагадаємо, що Тимошенко вийшла на свободу під час Революції Гідності і була реабілітована, після чого двічі балотувалася в президенти, зайнявши в 2014 році друге місце, в 2019 році - третє. З 2014 року є депутатом Верховної Ради України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram