ГоловнаПолітика

Саакашвілі заявив, що буде працювати в Нацраді реформ

"Главою виконавчого комітету, а не секретарем", - уточнив він.

Саакашвілі заявив, що буде працювати в Нацраді реформ
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Грузії й ексглава Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі підтвердив своє призначення до Національної ради реформ України.

Про це він розповів Deutsche Welle

"Главою виконавчого комітету, а не секретарем", – уточнив Саакашвілі.

Раніше ЗМІ повідомили про його призначення на посаду секретаря ради.

Точну дату призначення Саакашвілі поки не назвав.

Як відомо, Нацрада реформ була створена у 2014 році за указом п'ятого президента Петра Порошенка. У документі зазначалося, що це – "спеціальний консультативно-дорадчий орган при президенті України з питань стратегічного планування, погодження позицій щодо впровадження в Україні єдиної державної політики реформ і їх реалізації". Персональний склад Нацради стверджує президент.

Згідно з офіційною інформацією, у 2014–2018 роках відбулося 28 засідань Нацради, останнє – на початку березня 2018 року.

Нагадаємо, 22 квітня Саакашвілі заявив, що президент Володимир Зеленський запропонував йому посаду віцепрем'єра з реформ. Інформацію про можливе призначення підтвердили LB.ua кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "Слуг народу" особливо підкреслювалося, що ініціатива висунення Саакашвілі виходила від Банкової. Пізніше глава Офісу президента Андрій Єрмак також підтвердив, що пропозиція запросити Саакашвілі в Кабмін виникла на одній із нарад із президентом.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що в цей день Рада не буде розглядати призначення Саакашвілі. У "Слузі народу" також повідомили, що у фракції немає необхідних для його призначення 226 голосів, і "немає навіть 220". Водночас зазначалося, що Саакашвілі можуть призначити в. о. і без голосування парламенту, – за рішенням уряду.

30 квітня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що для Саакашвілі знайшли інший формат роботи у владі, однак конкретної посади він не назвав.

Саакашвілі двічі був президентом Грузії – з 2004 по 2007 і з 2008 по 2013 роки. На батьківщині його звинувачують у перевищенні повноважень і розтраті бюджетних коштів. Саакашвілі всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Після приходу Петра Порошенка до влади Саакашвілі був у 2015–2016 роках головою Одеської ОДА. Згодом Порошенко позбавив його українського громадянства, а у 2018 році Саакашвілі видворили з України. До 2021 року йому було заборонено в'їзд на територію країни.

Зеленський після вступу на посаду президента повернув Саакашвілі громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram