ГоловнаПолітика

Мери Львова та Івано-Франківська заступилися за міського голову Черкас

Вони вважають, уряд має делегувати на місця більше самостійності у рішеннях щодо карантину.

Мери Львова та Івано-Франківська заступилися за міського голову Черкас
Анатолий Бондаренко
Фото: Lb.ua

Мер Львова Андрій Садовий і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підтримали мера Черкас Анатолія Бондаренка, який достроково послабив карантин у місті.

"Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування, відкрили купу справ на мерів, забрали кошти в громад, закріпачили українців на виїзд за кордон, продали землю, обманули з доплатами медиків. Підтримую мера Черкас Бондаренка. Карантин один для всіх, а не для обраних", - написав Марцінків на своїй сторінці у фейсбуці.

Садовий також закликав припинити будь-які переслідування мера Черкас, оскільки він висловив думку городян.

"Найменше я б хотів зараз отримати колапс в органах державної або місцевої влади. Тому кожен крок повинен бути зваженим. Моя пропозиція: уряд повинен делегувати містам більше самостійності в ухваленні рішень щодо карантину. Таку пропозицію Львів надіслав до Кабміну ще в середу", - зазначив Садовий у своєму телеграм-каналі.

Нагадаємо, виконавчий комітет міськради Черкас послабив карантинні обмеження для частини підприємців з 1 травня. Після цього поліція відкрила кримінальне провадження, а глава МВС Арсен Аваков закликав мера Анатолія Бондаренка припинити ризикувати життям і здоров'ям людей і додав, що реагування "буде жорстким".

У відповідь Бондаренко заявив, що послаблення карантину в місті - безпечне, а правоохоронних органів він не боїться. 1 травня його викликали на допит.

Пізніше Зеленський висловився, що мер Черкас плутає слова "децентралізація" та "автономія". Бондаренко записав відео у відповідь, в якому заявив, що місто буде чинити опір у разі тиску на нього з боку влади. Він також натякнув президенту на корупцію і невиконання його передвиборчих обіцянок.

Зараз в Україні діють суворі карантинні обмеження, встановлені Кабміном у березні 2020 року. В Офісі президента заявили про підготовку до часткового зняття карантинних обмежень після 11 травня.

Раніше мер Дніпра Філатов попросив Зеленського відкликати "псів", які штампують пачками кримінальні справи проти місцевої влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram