ГоловнаПолітика

"Мовна омбудсманка" подала у відставку

Чиновниця поскаржилася на дії Кабміну і невиплату зарплати.

"Мовна омбудсманка" подала у відставку
Татьяна Монахова
Фото: ukrinform

Уповноважена з захисту державної мови Тетяна Монахова подала у відставку.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Opinion.

За її словами, через прогалини в законі та бездіяльності Кабінету міністрів їй досі не вдалося створити секретаріат уповноваженого, а без цього казначейство не виділяє фінансування та не платить їй зарплату.

"Майже пів року я тільки витрачаю власні кошти на поїздки з Миколаєва до Києва, оренду там житла. Без секретаріату неможливо отримати фінансування. По Києву я пересувалася на метро. Про яких водіїв може йти мова, коли мені відмовили навіть у службовому житлі", – поскаржилася Монахова.

Вона підрахувала, що за цей час витратила на роботу 30 тисяч гривень.

"У мене було довге терпіння, поки була ілюзія, що повільно, але впевнено я йду до мети. Однак, коли все було готове, коли після стількох моїх зусиль питання про створення секретаріату нарешті було винесено на голосування Кабміну, а потім раптово в день голосування викреслять із порядку денного, я остаточно переконалася, що мова йде про відсутність політичної волі. Я зрозуміла, що всі мої дії заблоковані. Продовжувати брати на себе відповідальність за те, на що ніяк не можеш вплинути, просто безглуздо", – сказала Монахова.

Вона додала, що зверталася за допомогою до Офісу президента, але її там проігнорували.

"В уявленні людей, далеких від політики (я й сама так раніше думала), якщо тебе призначили на високу посаду, перед тобою відкриваються всі двері. Виявилося, що в мене є пропуск тільки в Кабмін. Просто так зайти до Верховної Ради або Адміністрацію президента я не можу. Треба попередньо звернутися до служби президента, вони випишуть перепустку для пункту пропуску на вході… Я зверталася до представників Адміністрації президента, але мої звернення були тотально проігноровані. Яка причина – чи тому, що я не з їхньої політичної сили, не "з команди Зеленського", чи просто вони не збиралися займатися мовною політикою – не знаю. До Зеленського я так і не потрапила", – сказала Монахова.

Монахова – доктор філологічних наук (дисертація – "Сучасні стратегії текстотворення в українській мові"), автор понад 40 наукових публікацій.

Посада уповноваженого із захисту державної мови передбачена ч.2 ст.50 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Мовного омбудсмана призначає Кабінет міністрів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram