ГоловнаПолітика

Мерія Львова відмовилася передати Росії останки агента НКВС Кузнєцова

Мінкультури порадило не співпрацювати з державою-агресором.

Мерія Львова відмовилася передати Росії останки агента НКВС Кузнєцова

Виконком Львівської міськради на засіданні 24 квітня відмовився передати Росії останки агента НКВС Миколи Кузнєцова, похованого на Пагорбі Слави у Львові.

На сайті мерії сказано, що чиновники радилися з цього приводу зі Службою безпеки України та Міністерством культури й отримали рекомендацію не співпрацювати з державою-агресором.

"Ми отримали відповіді. Зокрема, в листі Міністерства культури йдеться: «У зв'язку з цим, в умовах триваючої російсько-української війни будь-які офіційні контакти України з державою-агресором, у тому числі пов'язані з історичним минулим, є небажаними, оскільки можуть мати негативні суспільно-політичні наслідки. Тому розгляд питання ексгумації та передачі Російської Федерації останків Миколи Кузнєцова в цей час недоцільний і передчасний». Водночас Служба безпеки України написала, що ця інформація буде врахована під час відновлення переговорного процесу щодо повернення наших полонених, яких утримують на території Росії", - розповів віцемер Андрій Москаленко.

Міський голова Андрій Садовий, своєю чергою, додав, що місто, можливо, погодиться віддати останки Кузнєцова, "якщо завдяки цьому ми зможемо отримати наших полонених з Росії додому".

Останки Миколи Кузнєцова, похованого в 1960 році на Пагорбі Слави у Львові, родичі хочуть перепоховати в Єкатеринбурзі. Племінниця Кузнєцова Маргарита Брюханова вже не раз зверталася до міської ради, щоб отримати дозвіл перепоховати останки радянського розвідника.

Кузнєцов загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Бродівського району. За однією з версій, він сам підірвав себе гранатою, за іншою - загинув у бою. Посмертно йому було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків спецагента НКВС провели в 1959 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram