ГоловнаПолітика

Послаблювати умови карантину треба вибірково, по регіонах, - мери українських міст

Мери українських міст просять уряд зважати на специфіку міст і регіонів.

Послаблювати умови карантину треба вибірково, по регіонах, - мери українських міст
Фото: EPA/UPG

Запроваджувати послаблення карантинного режиму треба адресно – не по всій території України, а по областях, по регіонах, по містах, і тільки після глибинного аналізу і вивчення, найперше медичними працівниками, порадившись з органами місцевого самоврядування. Таку думку висловив Олександр Цебрій, мер міста Умань Черкаської області під час онлайн-круглого столу "Українські міста на карантині", який був організований Інститутом Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та інтернет-порталу LB.ua.

“Всі ми хочемо, щоби карантинні заходи були полегшені, щоби ми почали жити повноцінним життям, до якого ми з вами звикли, але я переконаний на сто відсотків, що на сьогодні ми ще не готові до того, щоби скасувати їх або якось пом'якшити. Я не вважаю, що потрібно відкривати ринки, що потрібно щоби працювали школи, дитячі садочки чи інші заклади. Я переконаний, що буде сильна напруга на поминальні дні. Ми вводимо ще більш суворий режим контролю при в'їзді в місто Умань саме на ці дні. Це непопулярні заходи, але вони саме зараз на часі. Тому, я думаю, усім нам варто почекати. І запроваджувати послаблення карантинного режиму треба адресно – не по всій території України, а по областях, по регіонах, по містах, тільки після глибинного аналізу і вивчення, насамперед медичними працівниками, [після консультацій] з органами місцевого самоврядування – і тільки після того можна буде приймати рішення. А загалом скасувати карантин на території України – я думаю, це буде неправильне рішення, яке може спричинити бурхливіше розповсюдження коронавірусної інфекції, чого ми не маємо права допустити”, – зазначив мер Умані.

Міський голова Тернополя Сергій Надал також вважає, що пом’якшення карантинних заходів не на часі. Також місцеве самоврядування, на думку мера, має бути розважливим, застосовуючи деякі з рекомендацій уряду.

“Я думаю, що ми не будемо в місті поки що жодні заходи пом’якшувати, доти, поки не буде видно, що йде реальний спад кількості хворих. І, сподіваюся, така ситуація буде по державі загалом. Є дуже багато рішень, які були прийняті на рівні держави, рекомендовані до виконання, і на які завжди підприємці звертають увагу. Мовляв, чому уряд рекомендував, що можуть працювати ломбарди та ринки, а у вас не працюють? А кому ці ломбарди потрібні, щоби люди винесли з дому останнє та занесли в ломбард? Чи ринок, який є традиційним джерелом інфекції, як у Китаї, в Італії, так і в нас? Сьогодні ми змушені робити непопулярні заходи, зазнавати збитків, але зберігати життя, щоби потім було кому працювати та відроджувати економіку нашого міста”, – наголосив Сергій Надал.

Водночас окремі міста та регіони готові до вибіркового послаблення карантинних заходів, вважають представники самоврядування цих міст. Зокрема Олена Жадько, мер міста Марганець Дніпропетровської області, зазначила: “Для нас важливим є пом'якшення в транспортному сполученні. Йдеться про ті заміські маршрути, які допоможуть людям добратися до дачі. Тому що коронавірус і карантин закінчаться, але людям буде треба якось жити, а в нас більша частина людей, які виживають із городу. Щодо [відкриття] ринків, у мене двояке ставлення: у нас поряд є селище Червоногригорівка, де живуть люди, які фактично працюють на наше місто, вони нам постачають овочі – і вони зараз не знають, куди їх дівати. Можливо, якесь треба пом'якшення для торгівлі овочами на ринку”.

Зі свого боку, Олександр Шамота, в. о. міського голови, секретар міської ради Полтави, зауважив, що такі рішення можуть вести до непередбачуваних наслідків: “Якщо ми комусь одному дамо можливість працювати, це викличе запитання у всіх інших. Щодо громадського транспорту приміського. Якщо пенсіонеру потрібно їхати на дачу, йому потрібно до цього приміського автобуса доїхати з іншого кінця міста. Що для цього потрібно? Користування громадським [міським] транспортом. Зараз у нас користування громадським транспортом заборонено. Послабили [обмеження на] роботу громадського транспорту – маємо чергове джерело розповсюдження інфекції”, – зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram