ГоловнаПолітика

Генпрокуратура РФ заблокувала сайт Мінреінтеграції України через дані про коронавірус

Претензії спровокувала новина про приховування хворих на COVID-19 у Криму і на Донбасі.

Генпрокуратура РФ заблокувала сайт Мінреінтеграції України через дані про коронавірус
Фото: geektimes.ru

Сьогодні стало відомо про те, що Роскомнагляд на вимогу Генпрокуратури Російської Федерації заблокував сайт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Поки що невідомо, заблоковано сайт Мінреінтеграції тільки на території Росії чи також на тимчасово окупованих Росією територіях України.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

"Однак відомо, що причину блокування сайту російська влада обрала досить дивну, а саме - «претензії викликала новина про приховування хворих на COVID-19 у Криму і на Донбасі»", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що Росію стурбували дані з тимчасово окупованих нею українських територій про дефіцит тестів, про те, що перевірки там проходять тільки «чиновники» російських окупаційних адміністрацій і військові, про те, що пацієнтам з відповідними симптомами там ставлять діагноз ГРВІ, а лікарів зобов'язують не розголошувати реальну ситуацію.

Російські чиновники посилаються на те, що їхні окупаційні адміністрації звітували про відсутність хворих і великий запас тестів. При цьому Роскомнагляд і Генпрокуратура РФ продовжують ігнорувати інформацію про летальні випадки в ОРДЛО та інформацію від представників окупаційної російської адміністрації в українському Криму про те, що російське Міноборони планує хворих на коронавірус військових розміщувати в Севастополі, для чого вже почали готувати госпітальне судно "Єнісей", яке росіяни використовують як поліклініку для медоглядів і невеликий безкоштовний військовий готель для командування.

В українському міністерстві впевнені, що приховування російською окупаційною "владою" в Донецькій і Луганській областях і Криму реальних даних про захворюваність на коронавірус - лише привід для блокування сайту Мінреінтеграції.

"Головними чинниками таких дій є абсолютно конкретна позиція щодо незаконних дій країни-агресора на українських територіях, нехтування нормами міжнародного права, позиція щодо переслідування корінного народу Криму і про плани вилучення землі, про відмову РФ виконувати свої зобов'язання щодо виведення їхніх військ з території українських Донецької і Луганської областей тощо. Більш того, РФ, яка наполягає на тому, що не має стосунку до війни на території України та всіляко відмежовується від реального впливу на свої окупаційні адміністрації і на ситуацію на тимчасово окупованих територіях, такими діями ще раз підтверджує зворотне", - зазначили в Мінреінтеграції.

Цікаво, що ситуація із сайтом Мінреінтеграції - це перший випадок блокування Генпрокуратурою РФ державного сайту іншої країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram