ГоловнаПолітика

Рада ухвалила поправки до бюджету зі зростанням дефіциту на 200 млрд гривень

Покривати зрослий дефіцит планують коштом запозичень.

Рада ухвалила поправки до бюджету зі зростанням дефіциту на 200 млрд гривень
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила поправки до державного бюджету, які збільшують його дефіцит до 7,5%.

За відповідний проєкт закону № 3279-д на позачерговому засіданні в понеділок у першому читанні проголосували 252 депутати, у другому – 249 депутатів.

Доходи бюджету України скоротяться з 1,096 трлн гривень до 975,8 млрд гривень, а витрати збільшаться з 1,184 трлн гривень до 1,266 трлн гривень. Граничний дефіцит державного бюджету буде збільшено з 96,3 млрд гривень до 298,4 млрд гривень.

Покривати зрослий дефіцит планують коштом запозичень. Дозволений ліміт державного боргу станом на 31 грудня збільшиться з 2,045 трлн гривень до 2,387 трлн гривень.

Законопроєкт передбачає створення Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. З нього будуть фінансувати протиепідемічні заходи, зокрема: держзакупівлю товарів, робіт і послуг; доплати медикам та іншим працівникам, залученим до боротьби з епідемією; грошову допомогу пенсіонерам; одноразову допомогу сім'ям медпрацівників, які померли від коронавірусу; надання трансферту Пенсійному фонду тощо.

З квітня і до кінця карантину встановлюється ліміт зарплати в 10 мінімалок для співробітників, посадових і службових осіб бюджетних установ.

Витрати урізають для більшості бюджетних програм.

Істотними винятками стануть:

  • Міністерство фінансів – 64,7 млрд гривень на Фонд боротьби з COVID-19,3 млрд на резервний фонд і 3,3 млрд на обслуговування держборгу;
  • Міністерство соцполітики – на 29,7 млрд гривень збільшується субвенція Пенсійному фонду, водночас на 8,2 млрд урізують програму субсидій і 1,3 млрд – виплати окремих видів допомоги;
  • Міністерство охорони здоров'я – на 15,8 млрд гривень на реалізацію програми гарантій медобслуговування населення, ще близько 920 млн гривень виділяється на нову програму МОЗ щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Не скоротили, а збільшили на 195 млн гривень фінансування Міністерства внутрішніх справ. Гроші підуть на виконання завдань і функцій Держприкордонслужби.

Близько мільярда гривень додали судовій системі на здійснення правосуддя, 1,6 млрд гривень – на реструктуризацію вугільної галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram