ГоловнаПолітика

Порошенко: Рада повинна прийняти закон про банки, а потім секвестр бюджету

"Європейська Солідарність" вважає неприпустимим урізання фінансування освіти, медицини та оборони.

Порошенко: Рада повинна прийняти закон про банки, а потім секвестр бюджету

Верховна Рада під час позачергового засідання повинна першим питанням розглянути банківський закон, який необхідний для отримання допомоги від МВФ, і тільки після цього приймати секвестр державного бюджету. Таку думку на брифінгу заявив лідер партії "Європейська Солідарність", експрезидент Петро Порошенко.

На його думку, запропонований урядом секвестр бюджету знищить децентралізацію, реформи освіти та медичної системи.

"131 млрд зовнішніх запозичень української держави базуються винятково на кредитах міжнародних фінансових організацій, у першу чергу МВФ. «Європейська Солідарність» була де-факто єдиною політичною силою, яка вимагала, щоб розгляду пропозицій щодо секвестру бюджету, який зробила влада, обов'язково передував розгляд банківського закону, який є в переліку питань отримання Україною траншу МВФ та у справах захисту України від дефолту", - нагадав Порошенко.

"Ми не підтримуємо прискорення дати позачергового засідання без того, щоб до розгляду був готовий закон про банківську справу, який цементує позицію України щодо захисту національних інтересів нашої держави. Я ще раз підкреслюю, що монобільшість має визначитися, вона з Коломойським чи з Україною і українським народом", - сказав Петро Порошенко.

За його словами, секвестр бюджету урізує в першу чергу фінансування сфери освіти на 5 млрд гривень, і зокрема НУШ (мінус 360 млн гривень).

"Реформа охорони здоров'я. З розвитку системи екстреної медицини знімають майже мільярд гривень, які повинні були йти на суб'єкти місцевого самоврядування та забезпечити допомогу тим, на чиї плечі сьогодні лягає найбільше навантаження боротьби з пандемією", - зазначив лідер "Європейської Солідарності".

Також він вважає неприпустимим скорочення витрат на оборону і місцеве самоврядування.

"Ми не можемо прийняти позицію різкого урізання місцевого самоврядування, зняття частини позицій державного фонду регіонального розвитку, зняття коштів на розвиток ОТГ, коли влада знову забирає з регіонів собі все до останньої копійки і тут, у Києві, на високих пагорбах Печерська намагається розподіляти, руйнуючи реформу децентралізації", - зазначив Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram