ГоловнаПолітика

Кримінальна справа щодо Шулявського моста лягла в основу справи Микитася, - Качура

Нардеп вважає міст небезпечним, а Кличка - поганим мером.

Кримінальна справа щодо Шулявського моста лягла в основу справи Микитася, - Качура
Фото: фейсбук/Александр Тимошенко

Кримінальна справа щодо реконструкції Шулявського моста лягла в основу справи експрезидента державної корпорації "Укрбуд", народного депутата України VIII скликання Максима Микитася. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів народний депутат Олександр Качура.

"Така справа кримінальна є ... З приводу Шулявського моста. Її, до речі, розслідують, експертизи проводять, когось допитують, але конкретно ні до чого поки що не дійшли. Це провадження щодо Шулявського моста, до речі, і щодо інших об'єктів лягло в основу справи Микитася. І зараз його притягують до відповідальності", - розповів Качура.

На думку депутата, міст є аварійним і небезпечним.

"На Шулявський міст виділено мільярд гривень. Я направив запит, поцікавився, куди поділися гроші. Чому сотні мільйонів перерахували відразу одним платежем як передоплату. Відповідь: "На той момент були дорогі будівельні матеріали". Чому не можуть добудувати міст? "Тому що не знали, що існує цех №5, який перешкоджає спорудженню нормальної розв'язки мосту". Міст пішов хвилями, він фактично перебуває в такому стані, що, за оцінками окремих фахівців, у будь-який момент може завалитися. Його ввели в експлуатацію напівдобудованим тільки тому, що так пообіцяв мер. У костюмі Діда Мороза по ньому проїхався. Цього не можна було робити", - упевнений представник "Слуги народу". - Я направив звернення ще й до правоохоронних органів, щоб вони дали правову оцінку цьому, в ДАБІ, щоб вони провели експертизу, на яких підпорах ввели міст в експлуатацію".

При цьому він вважає Віталія Кличка поганим мером, зокрема через його оточення.

"Так, я вважаю, що Кличко - поганий мер ... Кличко - відмінний боксер, кумир багатьох. Але як мером ним маніпулювали. Не знаю, чи винен він, але про його оточення є абсолютно різні думки. Є люди, які користувалися своїм впливом на мера Києва. Наприклад, забудовник «Укрбуду», як мені здається, неправильно і неефективно використовував отримані гроші (на будівництво Шулявського моста, - ред.). Є журналістські розслідування, оприлюднені листування, куди, на які «Ламборджині» видавали гроші. Це точно ненормальний варіант. За моєю інформацією, сам Кличко про те, що відбувалося в місті, не знав, оскільки довіряв певному колу людей", - розповів Качура.

При цьому він зазначив, що зареєстрував у Верховній Раді постанову про створення тимчасової слідчої комісії з приводу Шулявського моста. І вважає, що механізм ТСК можна зробити дієвим. При цьому визнає, що створення слідчої комісії зайняло багато часу, оскільки представники фракцій не хотіли давати своїх представників.

"«Опозиційна платформа «За життя» відмовилася дати члена в слідчу комісію щодо Шулявського моста. Рабінович на рівні жарту сказав: «Ха-ха, давай Столара дам». І нікого не дав. Мені довелося шукати членів ТСК у «За майбутнє» та «Довірі». Тому що регламент передбачає: голова, заступники та секретарі ТСК повинні бути з різних фракцій. Це в мене зайняло багато часу - ніхто не хотів вписуватися в таку гучну історію, якою вона буде", - резюмував Качура.

Нагадаємо, 2 жовтня Максиму Микитасю повідомили про підозру в заволодінні майном Національної гвардії на суму понад 81 млн гривень. Слідство встановило, що екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем і іншими особами, організував корупційну схему із заволодінням нерухомістю НГУ.

4 жовтня Вищий антикорупційний суд відпустив Микитася під заставу в розмірі 5,5 млн гривень, а також зобов'язав його носити електронний браслет. 22 жовтня ВАКС збільшив заставу майже в 15 разів - до 80 млн гривень. 25 жовтня родичі Микитася внесли за нього 80 млн гривень застави, того ж дня він вийшов з СІЗО. У лютому 2020 року ВАКС продовжив зобов'язання для Микитася і зобов'язав його носити електронний браслет до 14 квітня. 3 квітня ВАКС стягнув до держбюджету 80 млн гривень застави і призначив Микитасю новий запобіжний захід - 100 млн гривень застави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram