ГоловнаПолітика

"Слуга народу" не відмовлялася від держфінансування, - Bihus.info

Заява про відмову від бюджетних грошей не надходила в НАЗК.

"Слуга народу" не відмовлялася від держфінансування, - Bihus.info
Фото: Макс Левин

Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко наприкінці березня заявив, що політсила відмовилася від держфінансування до кінця року, але на практиці це рішення не було втілено.

Про це повідомляє Bihus.info.

Журналісти звернули увагу, що заява про відмову від бюджетних грошей не надходила в Національне агентство з питань запобігання корупції, у компетенції якого ухвалювати рішення. І узгодити таку відмову тільки на рік не дозволяє закон.

Згідно із законом фінансування отримується на весь період – тобто від виборів до виборів.

Bihus.info звертає увагу на інший варіант: не відмовлятися від отримання грошей, а після надходження направити їх до Стабілізаційного фонду. Однак і ця ідея не може бути втілена у відповідно до законодавства, адже державне фінансування можна використовувати виключно на статутну діяльність політичних партій. Благодійність нею не є.

Згідно з даними порталу публічних фінансів e-data, у першому кварталі 2020-го "Слузі народу" надійшло від НАЗК 35 млн грн. на фінансування статутної діяльності. Інформації про подальші перерахування коштів із рахунків партії "Слуга народу" портал e-data не містить.

Відзначимо, що у 2020 році державне фінансування на статутну діяльність отримують п'ять політичних партій – "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "Голос". На це в бюджеті передбачено понад 280 млн, з яких понад 140 млн – на "Слугу народу".

Фото: bihus.info

Нагадаємо, 26 березня партія "Слуга народу" заявила про відмову від державного фінансування.

"Ми просимо перенаправити всю суму бюджетного фінансування діяльності партії в Стабілізаційний фонд, що створюється Кабінетом міністрів, і спрямувати ці гроші на потреби українських медиків, які борються з пандемією коронавірусу", – сказав глава партії Корнієнко і закликав інші політсили наслідувати її приклад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram