ГоловнаПолітика

Україна зажадала "негайного пояснення" від Ірану слів депутата про збитий літак МАУ

Іранський депутат заявив, що військові "добре виконали обов'язки", збивши літак МАУ.

Україна зажадала "негайного пояснення" від Ірану слів депутата про збитий літак МАУ
Фото: Укринформ

Україна очікує негайного пояснення від Ірану з приводу заяви члена парламенту країни, члена комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хассана Норузі про збитий іранськими військовими цивільний авіалайнер авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це заявив віцепрем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко.

"Ми очікуємо негайного пояснення від Ірану з приводу цієї сумної заяви. Вона показує повну неповагу до людських життів. Десятки сімей з Ірану, України, Канади, Швеції, Великобританії та Афганістану втратили своїх близьких у результаті нападу на беззахисний цивільний літак", - написав Пристайко в Twitter.

Раніше іранський депутат Хассан Норузі заявив, що за збиття українського пасажирського літака МАУ під Тегераном нікого не заарештовували, що суперечить офіційним заявам влади країни. Про це пише Al Arabia

Крім цього, збиття цивільного авіалайнера військовими він назвав "гарним виконанням обов'язків".

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

23 січня стало відомо, що Іран прийме рішення щодо "чорних скриньок" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну.

25 січня глава Міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф повідомив, що винний в аварії літака МАУ поблизу Тегерана перебуває у в'язниці.

Україна неодноразово зверталася до Ірану з проханням передати на розшифровку чорні скриньки, однак наразі їх не передали.

2 березня на той момент генпрокурор України Руслан Рябошапка заявив, що комунікації з правоохоронними органами Ірану щодо катастрофи літака української авіакомпанії "МАУ" відновлено, проте через епідемію коронавірусу консультації відклали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram