ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд закрив справу проти Кулика

З майна колишнього прокурора зняли арешт.

Антикорупційний суд закрив справу проти Кулика
Константин Кулик
Фото: News24UA

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальну справу проти колишнього прокурора сил АТО Костянтина Кулика.

Про це оголосив суддя Олег Коліуш під час підготовчого засідання.

У 2016 році Кулику інкримінували незаконне збагачення (ч. 2 ст. 368-2 КК України), зокрема покупку дорогої нерухомості, що не відповідає рівню його доходів. У матеріалах справи йшлося про те, що Кулик придбав у власність активи вартістю щонайменше 2,866 млн гривень, які потім були оформлені на матір його дітей Ірину Німець.

На початку 2019 року Конституційний Суд визнав статтю ст. 368-2 Кулику неконституційною, в зв'язку з чим сторона звинувачення подала клопотання про закриття справи.

"У зв'язку з тим, що статтю 368-2 КК України визнали такою, що не відповідає Конституції України, суд вважає за можливе клопотання прокурора задовольнити і закрити кримінальне провадження щодо Кулика", - сказав суддя.

З майна колишнього прокурора і його банківських рахунків зняли арешт.

Нагадаємо, в 2016 році Кулику висунули звинувачення в незаконному збагаченні й незабаром перевели з військової прокуратури на пост начальника міжнародного відділу ГПУ.

На цій посаді Кулик почав займатися справою Burisma і Хантера Байдена. Саме він підготував досьє зі звинуваченнями проти Хантера Байдена, де йшлося про наявність доказів корупції, спрямованої на особисте збагачення його батька Джо Байдена.

Також Кулик у березні 2017 року уклав з ексдиректором курченківської компанії "Газ України-2020" Аркадієм Кашкіним угоду про визнання провини. Її результатом стала конфіскація до держбюджету $1,5 млрд, що належали оточенню Віктора Януковича. У зв'язку з цим у квітні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко назвав Кулика ефективним співробітником.

У квітні 2019 року Кулик просив Луценка відкрити кримінальне провадження проти заступника генпрокурора Євгена Єніна щодо його сприяння учасникам організованої злочинної групи бізнесмена Сергія Курченка. У цій справі Кулик виніс повідомлення про підозру ексглаві Адміністрації президента Борису Ложкіну, заступнику голови Адміністрації Олексію Філатову й ексголові Нацбанку Валерії Гонтаревій. Тоді в ГПУ заявили, що прокурор Кулик неправомірно оголосив підозру, оскільки "зазначені особи не вважаються підозрюваними".

У листопаді 2019 року генеральний прокурор Руслан Рябошапка звільнив прокурора Костянтина Кулика за непроходження атестації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram