ГоловнаПолітика

​Зеленський підписав закон про додаткові соціальні та економічні гарантії у зв'язку з коронавірусом

Рада ухвалила закон на позачерговому засіданні 30 березня.

​Зеленський підписав закон про додаткові соціальні та економічні гарантії у зв'язку з коронавірусом
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" №540-IX, ухвалений парламентом 30 березня.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Документом передбачені додаткові соціальні та економічні гарантії для підтримки громадян і бізнесу в умовах протидії поширенню коронавірусу в Україні. Закон, зокрема, передбачає доплату в розмірі до 300% до заробітної плати медикам та іншим працівникам, залучених до лікування хворих на COVID-19, а працівникам соціального захисту населення, які надають послуги громадянам, що перебувають вдома, - до 100% заробітної плати.

Крім того, уряд отримує право на період карантину встановлювати максимальні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари. Закон також передбачає, що операції з ввезення в Україну ліків, медичних виробів та обладнання для протидії COVID-19 та їх постачання звільняються від сплати ПДВ.

"Закон, який підписав глава держави, дозволить також вирішити питання із забезпеченням антисептиками - встановлено нульовий акциз і спрощено адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів", - йдеться в повідомленні.

Документом передбачена також виплата допомоги за частковим безробіттям працівникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину. Крім того, спрощується оформлення дистанційної роботи - співробітники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до будь-яких обмежень трудових прав або зменшення зарплати.

"Всі соціальні виплати на період карантину будуть продовжені автоматично - громадянам не потрібно наражати себе на небезпеку і з'являтися у відповідні установи", - наголошують у пресслужбі президента.

Також наголошується на важливості передбаченої законом заборони підвищувати процентні ставки за всіма кредитними договорами. "А споживчі кредити, взяті до 2017 року, тимчасово звільняються від штрафів і пені", - додали в ОП.

Документом передбачено і збільшення лімітів для груп платників єдиного податку фізичних осіб-підприємців: перша група - з 300 тис. до 1 млн грн, друга група - з 1,5 до 5 млн грн, третя група - з 5 млн до 7 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram