ГоловнаПолітика

Розгляд законопроєкту про банки в профільному комітеті Ради заблоковано через відсутність кворуму

Засідання перенесли на 13:00.

Розгляд законопроєкту про банки в профільному комітеті Ради заблоковано через відсутність кворуму
Фото: Макс Требухов

Розгляд так званого "антиколомойського" законопроєкту про банки в парламентському Комітеті з питань фінансів, митної та податкової політики заблоковано через відсутність кворуму. Про це в Facebook написав нардеп фракції "Слуга народу" Єгор Чернєв.

Поки засідання не закрито, його перенесли на 13:00.

За словами нардепа, не прийшли такі депутати: Ігор Абрамович (ОПЗЖ), Андрій Холодов (СН), Ігор Палиця ("За майбутнє"), Андрій Ніколаєнко ("Батьківщина"), Елла Рєпіна (СН), Олексій Леонов (СН), Олексій Устенко (СН), Дарія Володіна (СН), Тарас Козак (ОПЗЖ), Олег Кулініч ("Довіра"), Анастасія Ляшенко (СН), Юрій Солод (ОПЗЖ), Ніна Южаніна ("ЄС"). Депутат Олександр Герега ("За майбутнє") перебуває на лікарняному, Галина Васильченко ("Голос"), лежить у лікарні.

"Сподіваюся, колеги все ж доїдуть і підтримають законопроєкт, який дасть шанс Україні утриматися від дефолту", - написав Чернєв.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений законопроєкт №3260 щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Його прийняття є однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

Законопроєкт називають "антиколомойським", оскільки поки що найбільше значення він має для державного ПриватБанку в протистоянні з колишнім власником, бізнесменом Ігорем Коломойським.

Депутат Верховної Ради Єгор Чернєв з президентської фракції "Слуга народу" заявив, що голосів за законопроєкт №3260 про гарантії неповернення колишнім власникам банків може не вистачити.

26 березня голова МВФ Кристаліна Георгієва назвала дві умови для виділення грошей Україні. Це прийняття закону про неповернення банків колишнім власникам і голосування за ринок землі.

При цьому вона повідомила, що сума нової кредитної програми може бути більшою, ніж 5,5 млрд доларів, про які домовлялися в 2019 році.

Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має прийняти рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, у тому числі затвердження низки законів.

Одним з них і є законопроєкт про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і унеможливити повернення Приватбанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи буде виконано в січні-початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі.

30 березня на сайті Ради з'явився порядок денний позачергового засідання. Парламент розгляне 13 питань, серед яких боротьба з коронавірусом і призначення нових міністрів. Законопроєкти про банки і землю поки що не розглядатимуть.

Президент України Володимир Зеленський напередодні попередив депутатів, що від їх рішення в понеділок залежить, чи отримає Україна 10 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги, чи зіткнеться з загрозою дефолту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram