ГоловнаПолітика

Геращенко: Ми не дозволимо завести Україну в дефолт

В "Євросолідарності" вважають, що запропоновані урядом зміни до бюджету неприйнятні.

Геращенко: Ми не дозволимо завести Україну в дефолт
Фото: Михаил Палинчак

Фракція "Європейська солідарність" готова взяти участь у позачерговому засіданні парламенту і проголосувати за закони, які необхідні для порятунку економіки і протидії епідемії коронавірусу.

Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Вона зазначила, що зміни до бюджету, запропоновані урядом, неприйнятні, адже вони не дають достатніх компенсаторів для бізнесу, зате обрізають фінансування тієї ж медицини, а також освіти, культури, інфраструктурних проєктів.

"Незважаючи на непросту економічну ситуацію, гроші потрібно шукати в інших статтях витрат, як запропонувала наша фракція. Ми запропонували 13,5 мільярда гривень у перерозподіл бюджету. І забрати не з будівництва доріг, не з шкіл або лікарень, не з культури, а з силових структур, які просто перетворюють Україну на тоталітарну державу і займаються розправою з опозицією. Ну і з інших лобістських статей, де були закладені злодійські схеми, ми пропонуємо передати на підтримку українського бізнесу і незахищених громадян", - зазначила Геращенко.

Геращенко підкреслила, що уряд вже визнав недоотримання дохідної частини бюджету в 106 мільярдів гривень, тому планує скоротити витрати на 55 мільярдів і втричі збільшити дефіцит бюджету.

"Власне, для цього їм потрібен кредит МВФ. Для отримання кредиту вони хочуть провести закон про ринок землі і закон про банки. Наша фракція готова підтримати закон про банки, тільки якщо звідти буде вилучена норма про компенсацію колишнім власникам Приватбанку. Це несправедливо, що на кожного українця, які сьогодні страждають від економічної кризи, буде покладена ще і виплата колишнім власникам Приватбанку. Це несправедливо, і ми цього підтримувати не будемо. Це шлях до дефолту України, а не до її підтримки", - додала Ірина Геращенко.

Щодо ринку землі, то співголова "Європейської солідарності" нагадала - фракція послідовно виступає за цивілізований ринок землі і готова проголосувати, якщо будуть враховані її поправки.

"Цей закон є дуже чутливим для суспільства, і ми наполягаємо на наступному. Ми за ринок, якщо буде вилучена норма про концентрацію 200 тисяч гектарів в одні руки, якщо звідти буде вилучена норма про дерибан 10 мільйонів гектарів державної землі. Тому що поки цей закон виглядає як афера століття - така ж, як афера з приватизацією на початку 90-х, коли люди отримали ваучери, і ні бюджет, ні самі громадяни не отримали позитиву цієї великої приватизації. Якщо в законі залишиться право самих селян продавати свої паї, фермерів продавати, купувати свої паї, то це буде справедливо. Так само, якщо буде закладено створення кадастру, боротьба з рейдерством, запобіжники щодо рейдерства і екологічні норми. Такий закон ми б були готові розглянути на фракції і підтримати в цих важких умовах. Але ще раз підкреслюю, що ми ніколи не підемо на дерибан державної землі в подібних умовах. Тим більше в умовах турборежиму і карантину", - підкреслила Ірина Геращенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram