ГоловнаПолітика

Конституційний Суд заборонив Кабміну урізати зарплату прокурорів

Судді визнали неконституційним одне з положень Бюджетного кодексу.

Конституційний Суд заборонив Кабміну урізати зарплату прокурорів
Фото: Вікторія Матола

Конституційний Суд визнав неконституційним положення Бюджетного кодексу, яким Верховна Рада наприкінці 2014 року надала Кабінету Міністрів право урізати заробітну плату прокурорів.

Про це повідомила пресслужба суду.

50 депутатів Верховної Ради попереднього скликання на чолі з Валерієм Карпунцовим оскаржили положення пункту 26 прикінцевих і перехідних положень Бюджетного кодексу України в частині, яка передбачає, що норми і положення статті 81 закону "Про прокуратуру" (де йдеться про зарплати прокурорів) застосовуються в порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів і бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

КСУ вирішив, що це суперечить статті 131-1 Конституції, де говориться, що "організація і порядок діяльності прокуратури визначається законом".

Крім того, в законі "Про прокуратуру" прямо сказано, що зарплата прокурора не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

Визнане неконституційним положення втрачає чинність з дня ухвалення рішення Конституційним Судом. Воно обов'язкове, остаточне і не може бути оскаржене.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram