ГоловнаПолітика

Політична підгрупа в ТКГ обговорила окремі питання щодо надання ОРДЛО особливого статусу

Також обговорювали проєкт Консультативної ради.

Політична підгрупа в ТКГ обговорила окремі питання щодо надання ОРДЛО особливого статусу
Фото: flickr СММ ОБСЕ

Політична підгрупа в Тристоронній контактній групі обговорила окремі питання щодо надання ОРДЛО особливого статусу.

Про це у своєму зверненні до преси повідомила спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Хайді Грау.

Водночас дипломат зазначила, що проєкт Консультативної ради також обговорювали впродовж останнього засідання в режимі відеоконференції.

"Політична робоча група обговорила аспекти, пов'язані з особливим статусом ОРДЛО, як це передбачено Мінськими домовленостями. Учасники також узяли до уваги той факт, що проєкт Консультативної ради обговорювали в нормандському форматі", - йдеться в заяві.

Посол закликала сторони конфлікту відреагувати на заклик Генерального секретаря ООН і в зв'язку з глобальним спалахом коронавірусу повністю забезпечити припинення вогню. При цьому вона акцентувала на тому, що заходи, вжиті для протидії пандемії, не повинні перешкоджати роботі СММ ОБСЄ.

"Я також закликаю сторони докласти максимум зусиль для забезпечення того, щоб заходи, вжиті проти спалаху коронавірусу, не стали додатковою перешкодою для повного і безперешкодного доступу СММ на всій території України, відповідно до її мандату. Безперешкодний перетин лінії зіткнення також важливий для діяльності міжнародних гуманітарних організацій, як-от Міжнародний комітет Червоного Хреста", - наголошено в повідомленні.

Сторони обговорили додаткові зони для розведення сил і фортифікаційних споруд, а також наголосили на важливості розмінування цивільних об'єктів і околиць навколо них.

Робоча група з гуманітарних питань розглянула питання, що стосуються відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на лінії зіткнення в Луганській області. Було також обговорено питання підготовки до наступного обміну затриманими особами", - зазначила Грау.

Водночас економічна підгрупа "зосередила свою увагу на питаннях водопостачання через лінію зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей".

Нагадаємо, засідання Тристоронньої контактної групи і її робочих груп проводилися за допомогою відеоконференцій з 24 по 26 березня у зв'язку з пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19) і пов'язаними з нею обмеженнями, введеними Україною і Російською Федерацією.

Раніше обговорювали формування Консультативної ради в рамках функціонування політичної підгрупи. Згідно з позицією української сторони, до цієї групи мали б входити не тільки представники ОРДЛО, але і тимчасово переміщені особи, які змушені були тікати з Донбасу через війну. Останню пропозицію неоднозначно сприйняла українська громадськість.

Віцепрем'єр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і представник України в робочій підгрупі ТКГ з політичних питань Олексій Резніков раніше заявив, що на засіданні Контактної групи в режимі онлайн нічого не підписуватимуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram