ГоловнаПолітика

Міноборони прокоментувало проблеми з харчуванням в армії

Переможець торгів відмовився підписувати договір через пандемію коронавірусу.

Міноборони прокоментувало проблеми з харчуванням в армії
Фото: mil.gov.ua

Міністерство оборони заявило, що проблеми з харчуванням в армії були короткочасними і виникли після відмови компанії, яка виграла торги на організацію харчування для небойових частин, від підписання договору.

Своє рішення постачальник пояснив, зокрема, пандемією коронавірусу, розповів заступник міністра оборони Олексій Марценюк.

"Така ситуація поставила під загрозу харчування приблизно 250 небойових частин ЗС України (орієнтовно 30% від всього складу)", - повідомив заступник міністра.

Міноборони хоче розв'язати проблему, що склалася продовживши договори з діючими постачальниками.

Допомоги від місцевої влади армія поки що не потребує.

Марценюк запевнив, що Збройні сил продовжать перехід на нову систему харчування за каталогом і "про жодне повернення до старих схем не може бути мови".

"Справді, не всі частини Збройних Сил перейшли на харчування за каталогом, як планувалося. Однак з 1 березня всі без винятку бойові військові частини Збройних Сил України харчуються за каталогом продуктів. Йдеться про більш ніж 30 частин, які перейшли на каталог в цьому році, і приблизно 70 частин, які вже харчувалися за каталогом раніше. Разом це приблизно 70% тих військовослужбовців, які мають право на безкоштовне харчування", - розповів заступник міністра.

Решта небойові частини (наприклад, склади і арсенали), будуть переходити на комбіновану систему харчування, де постачальник забезпечує і асортимент продуктів за каталогом, і послугу з організації харчування.

Така система перебуває у процесі розробки.

Міноборони прогнозує, що з осені всі військові частини будуть харчуватися за каталогом. "Відмінність між ними буде тільки в тому, хто готує їжу і обслуговує в їдальні", - заявив заступник міністра.

Нагадаємо, перехід на нову систему харчування Збройні Сили почали у 2018 році, це дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць. Планувалося, що до кінця 2019 на нову систему харчування за каталогом переведуть 100% особового складу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram