ГоловнаПолітика

Росія порушила нову справу проти голови Меджлісу Рефата Чубарова

Провадження стосується проукраїнського мітингу в лютому 2014 року.

Росія порушила нову справу проти голови Меджлісу Рефата Чубарова
Фото: Макс Требухов

Слідчий комітет Росії порушив нову кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишнього депутата Верховної Ради Рефата Чубарова.

Про це йдеться на сайті СК РФ.

Чубарову закидають "організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством" (ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу РФ) 26 лютого 2014 року.

Тоді близько 7-8 тисяч жителів півострова під українськими та кримськотатарськими прапорами зібралися на мітинг за єдину Україну. По інший бік з ініціативи партії "Русское единство" вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч осіб з російськими і кримськими триколорами. Масовий мітинг переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків отримали травми.

За версією російського Слідкому, ці події організував Ахтем Чийгоз за дорученням Чубарова.

Заплановане на той день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму.

Однак у ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму.

Чубаров у своєму фейсбуці вже відреагував на звинувачення Росії: "Знову? Дебіли б..."

У 2015 році проти Чубарова в Криму порушили справу про "публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації".

Нагадаємо, Ахтем Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найдовшого кримінального процесу на півострові Крим після окупації. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях".

Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 212 КК РФ, але в жовтні 2017 року відпустили після втручання президента Туреччини Реджепа Ердогана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram