ГоловнаПолітика

У МВС заявили про можливість надзвичайного стану, якщо будуть сотні хворих

"Буде певним чином обмежуватися мобільність громадян".

У МВС заявили про можливість надзвичайного стану, якщо будуть сотні хворих
Фото: Youtube / Shuster online

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко попередив про можливість надзвичайного стану, якщо кількість хворих на COVID-19 сягне "багатьох сотень".

Про це він сказав у рамках програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"На сьогодні обмежень на пересування немає. Ми поставили спеціальні карантинні пости тільки в місці двох осередків поширення коронавірусної інфекції - це місто Радомишль, де померла жінка, і це населений пункт у Чернівецькій області, де також є багато хворих. Але якщо кількість хворих буде вимірюватися багатьма сотнями, то не виключено, що буде ухвалено рішення про надзвичайний стан. У такому разі буде певним чином обмежуватися мобільність громадян", - заявив Геращенко.

Зараз в Україні 39 випадків COVID-19.

Геращенко сказав, що зараз у Європі є чотири країни, де схожі обмеження введено, - це Італія, Іспанія, Франція і Австрія.

"Громадяни можуть виходити на вулицю, тільки щоб купити продуктів або ліків", - заявив він.

На сьогодні в декількох регіонах України, де були виявлені випадки COVID-19, діє режим надзвичайної ситуації.

Надзвичайна ситуація - це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншими чинниками, що призвело (може призвести) до загибелі людей і/або значних матеріальних втрат.

Що стосується надзвичайного стану, то його можуть тимчасово (від 30 до 60 днів) вводити по всій території України або в окремих областях під час виникнення надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче від загальнодержавного рівня, які призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров'ю громадян. Цей правовий режим дає додаткові повноваження органам влади, місцевого самоврядування. І, що важливо, допускає обмеження конституційних прав громадян і юридичних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram