ГоловнаПолітика

Глава МОЗ закликав увести жорсткий карантин з обмеженням пересування (оновлено)

"Ми не маємо права чекати масового зараження. Повинні діяти жорстко".

Глава МОЗ закликав увести жорсткий карантин з обмеженням пересування (оновлено)
Фото: moz.gov.ua

Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець закликав увести в Україні жорсткий карантин з обмеженням пересування і закриттям магазинів.

"Ми не маємо права чекати масового зараження українців. Повинні діяти негайно, на випередження. Жорстко і без винятків. Необхідно закривати заклади громадського харчування і ТРЦ, працювати мають лише аптеки і продуктові магазини, необхідно обмежити пересування всередині країни, ввести дистанційний режим роботи працівників, переглянути режим роботи громадського транспорту та обмежити дозволені збори людей у групах до 10 осіб", - сказано у зверненні Ємця на сайті МОЗ.

Він вважає, що лікарні мають бути негайно перепрофільовані на інфекційні, а інші хвороби обробляти тільки в ургентних випадках.

Ємець заявив, що вважає загрозу коронавірусу "великою як ніколи".

При цьому він закликає не панікувати, а "мобілізуватися, зібрати всі сили й допомогти собі, своїм близьким і своїм співгромадянам".

"Зараз ще є можливість не допустити жахливої трагедії на території всієї України. Успішний досвід інших країн показав, що самоізоляція - найефективніший спосіб запобігання поширенню хвороби", - заявив Ємець.

Оновлення. Пізніше заступник Ємця Віктор Ляшко на брифінгу уточнив, що цю ініціативу розглядатимуть найближчими днями. "Спрогнозувати не можу, але це може статися і в понеділок, і у вівторок, і в середу", - сказав він.

Ляшко також підтвердив, що МОЗ хоче обмежити роботу громадського транспорту.

"Ми будемо рекомендувати змінити графік громадського транспорту, щоб мінімізувати скупчення людей в одному місці. Один з ефективних заходів профілактики - це дистанція людини від людини. На відстані півтора метра ризик захворіти мінімальний", - сказав він.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій своєю чергою сказав, що поки що це тільки ініціатива МОЗ і остаточного рішення ще не прийняли.

Нагадаємо, 13 березня в Україні зафіксували першу смерть від коронавірусу. У Житомирській області померла 71-річна жителька Радомишля, яка напередодні повернулася з Польщі. Коронавірус у неї підтвердили 12 березня, жінку госпіталізували вже у тяжкому стані.

Також два підтверджених випадки хвороби COVID-19 є в Чернівецькій області. Перший зафіксували 3 березня, а другий - 12 березня. У обох пацієнтів простежується зв'язок з Італією, де є головний європейський осередок хвороби. Перший пацієнт їздив у цю країну, а у другого хворого туди їздила дружина.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram